DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Kéry

SMER-SD

(Vládna koalícia, pozn.) zrušila akúkoľvek rozpravu a prešlo sa akurát k hlasovaniu a vrchol všetkého je, že títo demokrati z vládnej koalície nedovolili vystúpiť generálnemu prokurátorovi.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

Schvaľovanie Dohody o obrannej spolupráci s USA v NRSR sprevádzala búrlivá diskusia, parlamentné obštrukcie a protesty v uliciach, pričom schôdza a rozprava musela byť viackrát prerušená. Je pravdou, že neskôr bola rozprava zrušená a pristúpilo sa k hlasovaniu, takáto situácia však nastala až po niekoľkých výzvach predsedu NRSR Kollára. Ešte pred zrušením v rozprave stihol vystúpiť Robert Fico. Je tiež pravdou, že proti Žilinkovmu vystúpeniu hlasovali hlavne poslanci z koaličných strán SaS a OĽaNO.  

Rozsiahle obštrukcie ako neuvoľnenie rečníckeho pultu, produkovanie hluku, poškodenie hlasovacieho zariadenia a rôzne verbálne a fyzické konflikty  pokračovali aj po výzve predsedu NRSR Kollára.  Ten upozorňoval, že ak poslanci neupustia od takéhoto konania, povedie to k predbežnému zrušeniu rozpravy. Do nej bolo v danom čase prihlásených okolo 30 poslancov. 

Nakoľko sa situácia v NRSR neupokojila, podal predseda NRSR Kollár návrh o predbežnom ukončení rozpravy, pričom zaň hlasovalo 79 poslancov koalície (opozícia nehlasovala). Návrh poslanci prijali a schvaľovanie Obrannej dohody s USA sa presunulo na ďalší deň. Nie je však pravdou, že by poslanci zrušili akúkoľvek rozpravu, pred jej  zrušením stihol ešte vystúpiť Robert Fico ako jediný z 30 prihlásených rečníkov.

Vystúpenie g. prokurátora Žilinku odmietli poslanci NRSR neprijatím návrhu predsedu NRSR Borisa Kollára. Hlasovanie sa naprieč politickými stranami a klubmi líšilo, nie všetky strany boli jednotné. Za návrh hlasovalo 59 poslancov, no proti len 23 a hlasovania sa zdržalo 38 poslancov. Kým SaS bolo proti vystúpeniu, Smer a ĽSNS za jeho vystúpenie. Sme Rodina hlasovala rôzne, rovnako ani v OĽANO neboli všetci proti, avšak za hlasovala len menšina tejto koaličnej strany.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error