DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Klus

SaS

V roku 2015, 12. 11. návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky, konkrétne amerických ozbrojených síl, v rámci tzv. NFIU, ktoré máme vo Vajnoroch, boli to poslanci Smeru, ktorí všetci zdvihli ruku za takéto niečo.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 24.02.2022
Pravda

12. novembra 2015 Národná rada SR schválila návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky v súvislosti s ich pôsobením v NFIU (NATO Force Integration Unit). Za návrh hlasovalo 74 poslancov Smeru, žiaden nebol proti. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. Z klubu SMER-SD nehlasovali dvaja poslanci, siedmi neboli prítomní.

NFIU je styčný tím pre integráciu síl NATO, ktorý sa nachádza v blízkosti Vajnor pri Bratislave. Jeho hlavnou úlohou je zabezpečovať a koordinovať rýchle nasadenie spojeneckých síl na území Slovenska, podporovať kolektívnu obranu a reakcie-schopnosť NATO. Slúžia tu  vojaci z rôznych štátov NATO ako napr. českí, americkí, nemeckí, rumunskí, poľskí či maďarskí.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error