DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Toto nie je jediná zmluva (DCA, pozn.), ktorá tu teraz na svete existuje. Sú tu iné zmluvy, ktorými sme aj my viazaní a tie o tom veľmi konkrétne hovoria... jednoznačne sú zmluvy, ktoré hovoria, že sa nebudú, nemôžu, nesmú, akokoľvek to nazveme, rozmiestňovať atómové zbrane.

Eduard Heger v Sobotných dialógoch - 13.02.2022
Pravda

Existujú dve zmluvy, ktoré sa týkajú nešírenia a zákazu jadrových zbraní. Novú Zmluvu o zákaze jadrových zbraní, ktorá nadobudla účinnosť v roku 2021, Slovensko zatiaľ nepodpísalo. Staršiu Zmluvu o nešírení jadrových zbraní z roku 1970, ktorá hovorí o zákaze šírenia a premiestňovania jadrových zbraní, Slovensko ratifikovalo v roku 1993. 

Slovensko v roku 1993 ratifikovalo Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons), ktorá nadobudla platnosť v roku 1970. K zmluve sa pripojilo 191 krajín vrátane USA a Ruska. Zmluva sa snaží obmedziť šírenie jadrových zbraní tromi piliermi, ktorými sú nešírenie, odzbrojovanie a mierové využitie jadrovej energie.

Štáty, ktoré vlastnia jadrové zbrane, sa zaväzujú, že ich nebudú ďalej distribuovať alebo povzbudzovať iný štát v ich výrobe. Štát, ktorý jadrové zbrane nevlastní, ich nemôže ani prijať. Podpísané krajiny sa podpisom zaviazali k rokovaniam o zastavení pretekov v jadrovom ozbrojovaní. Zmluva nijako neovplyvňuje právo na mierové využitie jadrovej energie vo výskumoch. 

Organizácia Spojených národov (OSN) má za cieľ úplne odstrániť jadrové zbrane. Na konferencii v roku 2017 bola prijatá ďalšia Zmluva o zákaze jadrových zbraní (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons), ktorú v súčasnosti podpísalo 86 krajín, Slovensko sa medzi nimi nenachádza.  USA a ani ostatné svetové veľmoci, ktoré vlastnia množstvo atómových zbraní túto zmluvu rovnako zatiaľ nepodpísali. Zmluva následne nadobudla účinnosť v januári 2021. Krajiny sa svojimi podpismi zaviazali že nebudú vyvíjať, vlastniť, testovať, získavať, rozmiestňovať atómové zbrane. 

Manipuláciu s jadrovou energiou vrátane zbraní a ich vývoja na Slovensku upravuje Atómový zákon umožňujúci Slovensku členstvo v Európskom spoločenstve pre atómovú energiu (EURATOM, pdf, s. 1) v znení:

„Vykonávať skúšobné výbuchy jadrovej zbrane alebo iné jadrové výbuchy, podporovať alebo zúčastňovať sa na vykonávaní akéhokoľvek skúšobného výbuchu jadrovej zbrane alebo iného jadrového výbuchu je zakázané.” 

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.02.2022
success
error