DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Napríklad taká SaS-ka to mala dokonca v programe, vo volebnom programe, že to treba upraviť takýto zákon (pozn. skracovanie volebného obdobia hlasovaním v referende).

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

SaS upozorňovala na niektoré riziká spojené s úplným a príliš rýchlym odstránením všetkých podmienok na uskutočnenie a platnosť referenda. SaS vo svojom volebnom programe v roku 2020 navrhovala konkrétne tieto veci: 

  • podpisy na petičných hárkoch, ktorými sa žiada o vyhlásenie referenda, budú platné len 24 mesiacov, aby sa predišlo tomu, že tam bude dlho vedený ako platný podpis človeka, ktorý už môže byť medzitým zosnulý alebo daný občan zmení názor na daný problém

  • žiadali, aby bol výsledok referenda záväzný bez toho, aby ho musel ešte odobrovať parlament, či prezident

Upozorňovali na problém nejednoznačnosti ústavy, vďaka ktorej je možné prijať výsledok referenda len ako zákon, za ktorý musia zahlasovať poslanci NR SR. Keďže poslanci NR SR majú voľný mandát, nemusia sa pri hlasovaní o referende riadiť jeho výsledkom.

V minulosti sa Richard Sulík vyjadril, že jeho strana si ctí priamu demokraciu a referendum považuje za dôležitý nástroj vyjadrenia vôle ľudu. Keď sa rokovalo o zmene ústavy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách, Sulík sa vyjadril, že takúto zmenu by SaS-ka podporila. 

V samotnom volebnom programe sa však nespomína predčasné skracovanie volebného obdobia referendom, iba podpora priamej demokracie, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error