DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Viete, ak tu niekto niečo porušuje, tak je to predovšetkým táto vláda. Svedčia o tom mnohé nálezy Ústavného súdu, ktoré jasne hovoria o tom, že porušuje a zneužíva moc voči ľuďom.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Zavádzajúce

Ústavný súd viackrát konštatoval protiústavnosť alebo porušenie práv zo strany súčasnej vlády. Nálezy o protiústavnosti zákonov či porušovaní práv však Ústavný súd adresoval aj minulým vládam, vrátane vlád Roberta Fica. Posudzovanie zákonov Ústavným súdom, vrátane nálezov, po ktorých je potrebné zákony zmeniť, je bežnou praxou a nie špecifickým problémom tejto vlády, výrok preto označujeme ako zavádzajúci.

Ústavný súd SR v 8. decembra 2021 rozhodol, že niektoré ustanovenia Zákona o ochrane verejného zdravia, ktoré sa týkajú karantény a izolácie nie sú v súlade s ústavou. 

Prijímanie zákonov, ktoré neskôr Ústavný súd označí za protiústavné však nie je len fenoménom tejto vlády. V podobnej situácii sa viackrát ocitli aj predošlé vlády, vrátane tých Ficových. 

Ústavný súd označil novelu zákona zákaze zisku zdravotných poisťovní z roku 2007 za protiústavnú. Zákon vtedy pripravilo ministerstvo zdravotníctva pod vedením Smeru-SD. 

Vyvlastňovací zákon z dielne Smeru-SD Ústavný súd rovnako odmietol ako protiústavný, keďže porušoval jedno zo základných občianskych práv, a to vlastnícke právo. Ďalšia novela od Smeru-SD, ktorá nebola v súlade s Ústavou sa týkala rozširovania záväznosti kolektívnej zmluvy.

Rovnako dopadol aj Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý do parlamentu predkladal Robert Fico.

Súčasná vláda taktiež podľa Ústavného súdu porušila práva Ľubomíra Jahnátka tým, že ho odvolala z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Podobný prípad nastal v roku 2014, kedy Ústavný súd konštatoval, že vláda Ivety Radičovej porušila práva Dušana Muňka, keď ho odvolala z čela Sociálnej poisťovne.

Vyjadrenie Juraja Blanára z 7. 2. 2021:
„Išlo o moju reakciu na tvrdenie ministra vnútra R. Mikulca, že R. Fico tu porušuje ústavu protestami. Vôbec som netvrdil, že ide „o problém len súčasnej vlády“, ako si to vysvetľujete vy.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error