DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Keď v septembri pán Taraba, keď to predložil, tak za to dokonca nehlasovali niektorí opoziční politici, ktorí dnes vykrikujú, že to treba spraviť (pozn. zákon o skrátení volebného obdobia referendom).

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Poslanec Taraba v máji 2021 predložil zákon o skrátení volebného obdobia referendom. Nehlasovali zaň Peter Pellegrini a Richard Raši, ktorí dnes na taký krok vládu vyzývajú. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Návrh ústavného zákona poslanec Taraba predložil nie v septembri, ale v máji 2021. Do ústavy chcel doplniť nasledovné: „Mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zaniká g) uplynutím skráteného volebného obdobia na základe platného celoštátneho referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky.” 

NRSR o návrhu hlasovala 29. júna 2021 a návrh neprešiel. Za opozičných poslancov sa zo SMERu jeden zdržal, jeden nehlasoval a jeden bol neprítomný. Z ĽSNS hlasovali za všetci okrem jedného neprítomného poslanca. Z nezaradených poslancov sa štyria zdržali, traja boli neprítomní, dvaja boli proti a zvyšní 13 za. 

Medzi poslancami, ktorí sa vtedy hlasovania zdržali, boli aj Peter Pellegrini a Richard Raši. Pellegrini v novembri 2021 vyzval vládu, aby zmenila ústavu a tým pádom by bolo možné skrátiť volebné obdobie poslancov. Podporu referendu o skrátení volebného obdobia vyjadril aj Raši na svojej facebookovej stránke.

Aj keď výrok uvádza zlý časový údaj, hodnotíme ho ako ešte pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error