DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Zaplatil (pozn. Bašternák). Vrátil štátu tie 2.000.000 EUR, ktoré proste zobral. On ich vrátil (...). Dostal prepadnutie celého majetku.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Bašternák bol odsúdený na 5 rokov väzenia a prepadnutie celého majetku, ešte predtým sa však snažil o uplatnenie účinnej ľútosti a štátu zaplatil takmer 2 milióny eur. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Ladislav Bašternak sa previnil uplatnením neoprávnenej vratky DPH vo výške takmer dva milióny eur a bol odsúdený na 5 rokov väzenia a prepadnutie celého majetku. Bašternák požiadal už po konci vyšetrovania  o uplatnenie účinnej ľútosti a preto vrátil štátu asi dva milióny eur. Úhradu sumy potvrdil aj Bašternákov advokát Peter Filip.  

Zaplatenie však nepomohlo podnikateľovi vyhnúť stíhaniu. Úrad špeciálnej prokuratúry koncom marca 2018 informoval, že prokurátor neakceptoval návrh Ladislava Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného. Z týchto skutkov bol aj obvinený

Podľa právoplatného rozsudku Krajského súdu v Bratislave, Bašternákovi naozaj  prepadol celý majetok v prospech štátu (.pdf, s. 2, s. 25). Bašternák však stihol tesne predtým presunúť väčšinu svojho majetku na svojich blízkych.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error