DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Ekonomické trestné činy v celej západnej Európe končia na desiatich rokoch, no a pani ministerka to tuná má na 12 až 19 alebo až 20 rokov a plus ešte je možnosť to o tretinu navýšiť.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

Nie je pravdou, že horné sadzby pri ekonomických trestných činov v celej západnej Európe nie sú vyššie ako desať rokov. V Spojenom kráľovstve je to pri trestnom čine legalizácie výnosov z trestnej činnosti až 14 rokov, v Nórsku pri závažných prípadoch až 15. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v decembri 2021 predstavila návrh novely Trestného zákona. V dôvodovej správe sa o.i. píše, že novela „navrhuje zosúladiť trestné sadzby za majetkové trestné činy” (s.28). Jedná sa o body 113 až 151 z návrhu novely (s.26). Pri niektorých paragrafoch novela hornú sadzbu znižuje, pri iných zvyšuje a to aj nad hranicu dvanástich rokov.

Pri niektorých ekonomických trestných činoch však už dnes platný Trestný zákon ráta s hornou sadzbou 12 až 20 rokov. Nie je to teda tak, že Kolíkovej novela bezprecedentne zvyšuje horné hranice trestných sadzieb pri ekonomických trestných činoch.

Jedná sa napríklad o trestné činy sprenevery (10-15 rokov), podvodu (10-15 rokov), nepovolenej prevádzky lotérií (12-15 rokov), legalizácie výnosu z trestnej činnosti (12-20 rokov). Tieto sadzby sú aplikovateľné v prípade, že je spôsobená škoda väčšieho rozsahu, alebo ak je obžalovaný členom nebezpečného zoskupenia.

Čo sa týka porovnania s krajinami západnej Európy, tresty za podobné trestné činy sú v niektorých západoeurópskych krajinách ozaj miernejšie. Napríklad v Nemecku sú trestné činy podvodu a legalizácie výnosov z trestej činnosti postihnuteľné odňatím slobody na 6 mesiacov až 10 rokov. Vo Francúzsku je maximálna dĺžka odňatia slobody za legalizáciu výnosov z trestnej činnosti taktiež najviac 10 rokov. 

V ďalších západoeurópskych krajinách je situácia podobná. U našich susedov v Rakúsku je najvyšší možný trest odňatia slobody za podvod aj legalizáciu príjmov z trestnej činnosti 10 rokov. 

V ďalších západoeurópskych krajinách sme porovnali sadzby konkrétne za trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ktorý je na Slovensku, ako už bolo povedané, postihnuteľný trestom odňatia slobody na 12 až 20 rokov. V Dánsku je najvyšší možný trest pre jednotlivca odňatie slobody na 8 rokov, v Belgicku to je 5 rokov, vo Švajčiarsku 5 rokov a v Holandsku 8 rokov.

V západnej Európe však nájdeme aj príklady krajín, pri ktorých to neplatí. 

Napríklad v Spojenom kráľovstve je za podvod najvyššia sadzba 10 rokov odňatia slobody, no horná sadzba za legalizáciu výnosov z trestnej činnosti je 14 rokov. V Nórsku je horná sadzba za podvod 6 rokov. V závažných prípadoch je však v Nórsku možné odsúdiť za legalizáciu výnosov z trestnej činnosti až do výšky 15 rokov.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error