DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Ten, kto zabil na pešej zóne v Bratislave človeka dostal tuším 5 alebo 6 rokov a Dušan Kováčik, ktorému sa ešte nič nedokázalo, dostal 14 rokov za niečo, čo nikomu v úvodzovkách neublížilo na zdraví a dokonca, že by mu zobral život.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

Blanár odkazuje na prípad Juraja Hossua z roku 2018 a porovnáva ho s prípadom špeciálneho proukrátora Dušana Kováčika. Hossu však dostal 9 rokov a nie je pravda, že by Kováčik dostal 14 rokov a zároveň mu nič nedokázali. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Hossu napadol na Obchodnej ulici v Bratislave  Filipínca Henryho Acordu, ktorý následne zraneniam podľahol. Okresný súd v Bratislave I. Hossu odsúdil na 6 rokov väzenia, no po návrhu prokuratúry o zvýšenie trestu Krajský súd pozmenil trest na 9 rokov odňatia slobody.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol obvinený z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov a rovnako aj za prijatie úplatku od mafie v hodnote 50-tisíc eur. V septembri 2021 ho Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil na 14 rokov väzenia a trest prepadnutia majetku. Rozsudok teda ešte nie je právoplatný, Kováčik sa odvolal a o prípade bude rozhodovať Najvyšší súd.

Vyjadrenie Juraja Blanára z 7. 2. 2021:
„Šešťročný trest páchateľa vraždy bol neprávoplatný rovnako, ako je neprávoplatný trest Dušana Kováčika. Je pravdou, že páchateľ vraždy dostal 9 rokov, ale až po definitívnom verdikte súdu vyššieho stupňa. Kováčik ešte stále čaká na verdikt súdu vyššieho stupňa, preto som v tejto situácii použil toto prirovnanie, aby som poukázal na dvojitý meter pri prvostupňových rozhodnutiach a rešpektujúc prezumpciu neviny. Pre dynamiku a krátkosť priestoru na odkomunikovanie v televíznej diskusii však rečník, ktorý má oproti sebe aj oponenta, nemôže popisovať obšírne a obsiahlo všetky podrobnosti. Nešlo o písomný prejav, kde je priestor na doformulovanie všetkých okolností.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error