DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Dokonca ste oddlžili vlastného oligarchu 100 miliónmi pána Širokého. (Smer-SD počas svojej vlády, pozn.)

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Výrok poukazuje na kauzu firmy Váhostav z roku 2015, ktorú vlastnil oligarcha Juraj Široký. Ten sa k vlastníctvu priznal až v roku 2017, potom, ako firma dostala pokutu 200 000 za to, že odmietla doložiť skutočných vlastníkov. Táto stavebná firma dlhovala veriteľom viac než 100 miliónov eur. Napriek finančným problémom dostal Váhostav zákazku na výstavbu úseku diaľnice D1. Vláda Roberta Fica sa koncom apríla 2015 rozhodla Váhostavu pomôcť novelou Obchodného zákonníka, vďaka ktorej časť dlhov prevzal štát cez Slovenskú reštrukturalizačnú spoločnosť.

Následne mal Váhostav tieto dlhy štátu naspäť splatiť. Minulý rok (2021) sa na plnenie týchto záväzkov pýtali zástupcov Váhostavu novinári z Aktuality.sk, a tí tvrdili, že budú všetky splatené.

Vláda SMERu teda v roku 2015 skutočne oddlžila Širokého firmu. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Nevieme jednoznačne dokázať, že išlo o "oligarchu Smeru", túto časť výroku považujeme za politické hodnotenie, nie faktický výrok. Široký bol so SMERom spájaný ešte za prvej Ficovej vlády. Už odvtedy toto prepojenie odmietal, hoci priznal, že sa so Širokým pozná. Rozprával sa o ňom aj s Jaroslavom Haščákom na nahrávke z kauzy Gorila.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error