DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Jeho (Kollárov, pozn.) jeden koaličný partner bol počas vlády Radičovej členom toho, aj Sulík, aj Matovič a nechali Slovensko s 15-percentnou nezamestnanosťou, ktorú sme my potom stiahli na 5 percent a potom sme pristúpili k trinástemu dôchodku, za ktorý ste vy zahlasovali a teraz ste im dali len sociálnu dávku.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Podľa údajov Štatistického úradu SR bola miera nezamestnanosti na Slovensku v prvom štvrťroku 2012 na úrovni 14,1 %.

V štvrtom kvartáli roku 2019, kedy sa vláda Smeru-SD blížila ku koncu, nezamestnanosť klesla na 157,7 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti sa podľa dát Štatistického úradu SR znížila na úroveň 5,6 %. Túto časť výroku hodnotíme ako ešte pravdivú.

V roku 2020, štyri dni pred voľbami, zahlasovali strany Smer-SD, SNS, ĽSNS a Sme rodina za 13. dôchodky. Práve Kollárova strana zabezpečila možnosť prijať návrh v skrátenom legislatívnom konaní. 

13. dôchodky začala Sociálna poisťovňa vyplácať v novembri 2021 a spolu malo dôchodok dostať takmer 1,5 mil. dôchodchov. Pôvodný zámer bol, že 13. dôchodok sa bude vyplácať ako dávka sociálneho poistenia. Vláda Igora Matoviča ho však zákonom upravila na štátnu dávku.

Celý výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error