DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Sme pod 40 percentami potravinovej sebestačnosti.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

Úroveň potravinovej sebestačnosti záleží od definície a spôsobu výpočtu, preto je ťažké výrok Borisa Kollára objektívne zhodnotiť. Najnovšie údaje hovoria skôr o tom, že sme tesne nad hranicou 40 %, pričom od roku 2018 toto číslo postupne stúpa. Uvedené percentá sa pritom týkajú podielu slovenských potravín v obchodoch, na čo pravdepodobne narážal Boris Kollár. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.  

Potravinová sebestačnosť vyjadruje, či je krajina schopná vyrobiť väčšiu alebo všetky potraviny pre domácu spotrebu sama bez ich dovážania (.pdf str.2). Môže sa však vyčíslovať rôznymi spôsobmi. Napr. ako pomer domácej produkcie  s priemernou domácou spotrebou potravín alebo ako saldo zahraničného dovozu a vývozu. Avšak údaje za zahraničný obchod za celý rok 2021 zatiaľ nie sú zverejnené. Nie je teda jasné, o akom čísle presne Boris Kollár hovorí. 

Inštitút pre stratégie a analýzy ÚV SR v blogu pre Denník N uviedol, že naša potravinová sebestačnosť v roku 2020 v peňažnom vyjadrení všetkých potravín je 53%, v množstevnom pri základných potravinách je to takmer 75 %.  Sebestačnosť sa potom v závislosti od konkrétneho druhu produktov pohybuje od 32 % pri ovocí až po 116 % pri pšenici. Celkovo však uvedené údaje o potravinovej sebestačnosti nehovoria o tom, že by sme boli pod hranicou 40%.  

Často sa potravinová sebestačnosť spája aj s pomerom slovenských potravín na pultoch obchodov. Tento pomer sa dlhodobo udržoval tesne okolo 40 %, na čo mohol narážať aj Boris Kollár. V roku 2021 dosiahol podiel slovenských výrobkoch v obchodoch hodnotu 41,4 % a od roku 2018 sa tento podiel pomaly zvyšuje. Kollár v svojom tvrdení pokračuje s tým, že toto číslo klesá, čo však nie je pravda.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error