DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

V roku 1990 Československo bolo absolútne potravinovo sebestačné a odvtedy to proste padá dole.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Neoveriteľné

Z verejne dostupných zdrojov sa nám nepodarilo zistiť, či bolo Československo v roku 1990 naozaj absolútne potravinovo sebestačné. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Potravinovú sebestačnosť je možné merať viacerými spôsobmi. Najčastejším je výpočet salda zahraničného obchodu s potravinami - teda export mínus import. Podľa tejto metriky Slovensko sebestačné nie je, pretože hodnota potravín, ktoré dovážame je vyššia ako hodnota tých, ktoré vyvážame. 

Tejto štatistike sa každoročne venuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v dokumente Zelená správa. Podľa tej za rok 2020 bolo saldo v potravinárskom priemysle -1,677 miliardy eur, čo je mierne zlepšenie v porovnaní s rokom 2019 (-1,786 miliardy eur) (s.55).

Potravinová sebestačnosť na Slovensku mierne rástla aj medzi rokmi 2012 a 2015. Podľa Ministerstva pôdohospodárstva narástla z 45% na 51%.

Analýza INESS-u z roku 2018 sa však na potravinovú sebestačnosť pozerá z viacerých uhlov pohľadu. Sebestačnosť z pohľadu vyprodukovaného kalorického objemu sa nezameriava na finančnú hodnotu vyprodukovaných potravín v štáte, ale na „biomasu”, teda kalorické hodnoty.

Podľa tejto metodiky je Slovensko potravinovo sebestačné, ba dokonca je na tom v porovnaní s rokom 1990 lepšie (s.18).

Absolútnu potravinovú sebestačnosť Československa v roku 1990 sa nám nepodarilo z verejne dostupných zdrojov potvrdiť. 

Táto infografika naznačuje pravdivosť tejto časti výroku - avšak zobrazuje len konkrétne potravinárske výrobky ako vajcia, bravčové a hovädzie mäso.

Článok docenta Milana Sekaniny (Katedra ekonomické žurnalistiky Ekonomické fakulty Vysoké školy Technické univerzity Ostrava) uvádza, že „Hrubá zemědělská produkce se zvýšila v letech 1986–1989 o 5,3 % a ČSSR dosáhla podle statistických údajù 97–98 % soběstačnosti ve výrobě zemědělských produktù.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error