DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

V programe obnovy, vrátim sa k tomu, kde ste pán Kollár vy hlasovali, celá vaša strana dostali poľnohospodári prvovýrobcovia veľkú nulu, zatiaľ čo Poliaci, Maďari, všetci si vyrokovali finančné prostriedky, ktoré mohli už dávno použiť na to, aby podporili túto prvovýrobu.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Podľa analýzy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) vyčlenilo Poľsko 5,3 a Maďarsko 1,8 percenta prostriedkov z Plánu obnovy na podporu poľnohospodárstva, rovnako ako zvyšné krajiny, ktoré SPPK analyzovala.

V texte Plánu obnovy a odolnosti SR sa v súvislosti s poľnohospodárstvom píše najmä v časti o Podpore znevýhodnených skupín na trhu práce, nasledovné:

„Dodatočné projekty finančne podporujú tvorbu miest pre dlhodobo nezamestnaných. Prebiehajúca podpora sa sústredí na zamestnávateľov znevýhodnených či zraniteľných osôb formou investičnej pomoci sociálnym podnikom a finančných príspevkov integračným podnikom. Sektorovo zamerané projekty vyplácajú podporu zamestnávateľom, ktorí vytvárajú pozície v oblasti v poľnohospodárstve alebo v sociálnych službách.“ (pdf, s. 804)

Poľnohospodárstvo sa ďalej v Pláne obnovy uvádza najmä v kontexte klimatických zmien a opatrení, ktoré môžu predísť ich negatívnym javom a vplyvom na toto odvetvie hospodárstva - čím ho podľa textu de facto chráni aj finančne. (pdf, s.157, 187, 340 a i.)

Je však pravdou, že Plán obnovy a odolnosti SR sa zaoberá poľnohospodárstvom iba minimálne. Nespokojnosť s Plánom obnovy, v ktorom chýba kapitola o poľnohospodárstve (pdf, s.1), vyjadrila aj Slovenská potravinárska a poľnohospodárska komora (SPPK), podľa ktorej „treba zobrať na vedomie, že ostatné členské krajiny vo svojich Plánoch obnovy na pozadí európskych priorít budujú svoju vlastnú konkurencieschopnosť a odolnosť, čoho súčasťou je v ich prípade aj poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Prichádza pritom rozhodujúce obdobie, kedy Slovensko môže posilniť svoju konkurencieschopnosť a odolnosť alebo ju ďalej oslabiť, čo by z nás urobilo „tretiu krajinu“ v EÚ odkázanú na dovoz z iných štátov vrátane odkázanosti na dovoz potravín s pretrvávajúcim dopadom na hospodársky rast a kvalitu života.“

SPPK spísalo 5 hlavných bodov - pripomienok, pričom uvádzame dva kritické:

1.: „Požadujeme zaradiť poľnohospodárstvo a potravinárstvo do Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Trváme na tom, že agropotravinárske podporné nástroje v pláne obnovy a odolnosti sú obhájiteľné v kontexte potrieb Slovenskej republiky a európskych priorít. Mechanizmus EÚ na podporu obnovy a odolnosti je určený  na prekonanie koronakrízy – čo si vyžaduje rozsiahle investície a významné reformy aj v oblasti agropotravinárstva.“

5.: „Požadujeme upraviť Komponent 02. Obnova budov a komponent 17. Digitálne Slovensko tak, aby zohľadnili dôležitú úlohu potravinárstva v obnove ekonomiky krajiny SR. Požadujeme doplniť alokáciu zdrojov na priamu podporu firiem potravinárskeho priemyslu, a to formou pôžičiek alebo formou grantov so zameraním na podporu a budovanie odolnosti potravinárskeho priemyslu.“

Plán obnovy schválila 28. apríla vláda, ktorej súčasťou sú aj členovia hnutia Sme rodina. Denník N uvádza, že proti plánu obnovy hlasoval len Ján Mičovský z OĽaNO.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error