DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Keď Smer vládol, no tak túto zmluvu už pripravil, ona sa tu nenarodila, ona tu už bola pripravená zo strany Smer. Keď Smer vládne, tak nakupujú Black Hawky americké, keď Smer vládne, tak nakupujú F14 za 2 miliardy a rovno, keď podpíšu zmluvu o tých Black Hawkoch a o tých F16, tak tam už podpísali, že prídu sem americkí vojaci, ktorí sa budú starať o tie F16-ky. Tak, ako tu teraz máme ruských vojakov, ktorí sa nám starajú o MIG-y, tak takto touto zmluvou zabezpečili, že sem prídu americkí vojaci, ktorí sa nám budú starať o tie F16, ktoré za niekoľko miliárd nakúpila strana Smer.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Pravda

Pôvodný návrh obrannej dohody s USA pripravovala vláda Smeru-SD. Prvé rokovania s americkou stranou sa začali viesť už v roku 2017 za predsedu vlády Roberta Fica. Následne pokračovali rokovania aj v období premiéra Petra Pellegriniho. K uzavretiu dohody sa však kvôli odporu vtedajšej  koaličnej strany SNS nepodarilo dospieť.

Počas vlád Smeru  zároveň došlo ku viacerým kúpam americkej techniky. V roku 2015 vláda rozhodla o kúpe 9 amerických vrtuľníkov Black Hawk za 235 miliónov eur. 

V roku 2018 Slovenská republika kúpila 14 amerických stíhačiek F-16 za sumu 1,58 miliardy eur, ktoré budú dodané do roku 2023. V sume je zahrnutá rovnako i munícia a servis na dva roky a výcvik personálu.

Cieľom kúpy bola modernizácia armády a nahradenie zastaranej techniky ruskej výroby, ktoré ako jediné mala slovenská armáda dovtedy k dispozícií. Patria k nim stíhačky MiG-29, ktoré vo výroku spomína Kollár. Ich servis na základe zmluvy, ktorá bola v roku 2019 predĺžená, zabezpečujú ruskí technici, a to do roku 2023. 

Po príchode stíhačiek F-16 by ich mali nahradiť Američania. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa súčasťou zmluvy o kúpe F-16 je pôsobenie amerických vojakov na letisko Sliač s cieľom zabezpečenia prevádzky stíhačiek. 

Na základe uvedených informácií výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error