DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Článok 3, čl. 4, čl. 21, 22, čl. 30. Článok 21 priamo hovorí, áno, je tam nebezpečný materiál (jadrové zbrane, pozn.).

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

Blanár odkazuje na jednotlivé články obrannej zmluvy, ktoré sa vraj majú týkať nebezpečného materálu či jadrových zbraní. Ani jeden z článkov však o nich nehovorí, navyše, nešírenie chemických, biologických alebo jadrových zbraní upravujú iné dohovory. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Článok 3 hovorí o prístupe k dohodnutým zariadeniam a priestorom a ich využívanie. Konkrétnejšie upravuje aj rozmiestňovanie síl a materiálu, nešpecifikuje však, o aký druh materiálu sa má jednať. 

Článok 4 je venovaný rozmiestneniam obranných zariadení, zásob a materiálu, konkrétne sa týka aj rozmiestňovania a skladovania zásob a materiálu.

V článkoch 3 a 4 sa teda spomína materiál, ale samotný minister obrany Naď a minister zahraničných vecí Korčok vylúčili, že by Američania na územie Slovenska doviezli chemické, biologické a jadrové zbrane, keďže Slovensko, rovnako ako USA, je viazané viacerými dohodami o ich nešírení. 

Článok 21 upravuje činnosti v oblasti vojenskej služby. Konkrétne bod číslo 4 hovorí o zabránení predaja tovaru alebo majetku privezeného na Slovensko. Tento článok by mal podľa Blanára jasne hovoriť o nebezpečnom materiáli, nič také sa v ňom však nenachádza. 

Článok 22 sa týka vojenskej pošty, bod číslo 4 hovorí o zabránení neoprávnenému dovozu tovaru na územie Slovenskej republiky príslušníkmi ozbrojených síl USA.

Článok 30 upravuje platnosť, zmenu a trvanie zmluvy. 

V článku 11, ktorý Blanár nespomína, sú spomenuté zbrane a nebezpečný materiál, nejedná sa však o jadrové zbrane.

Vyjadrenie Juraja Blanára z 7. 2. 2021:
„Ide o interpretáciu mnohých právnikov, ktorí vysvetľujú, že nejednoznačnosť tejto zmluvy pripúšťa aj jadrové zbrane, keďže tie nie sú explicitne v tejto zmluve vylúčené. A o tom som hovoril v diskusii. Áno, nie sú tam uvedené, že môžu byť privezené na Slovensko, ale zároveň nie sú ani vylúčené!”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error