DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Áno, keď pán Fico za fotku s Obamom vycestoval, aby si tam mohol urobiť fotku, tak bol ochotný doniesť tých najväčších, najťažších teroristov z Guantánama na Slovensko, on ich dopravil na Slovensko.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Nepravda

Robert Fico sa ako premiér počas návštevy USA v novembri 2013 stretol s vtedajším vicepremiérom Joe Bidenom a krátko aj s prezidentom Barackom Obamom. Na stretnutí hovorili hlavne o geopolitických témach.

Počas vlády Roberta Fica Slovensko prijalo v troch etapách celkovo osem väzňov z Guantanáma - prvých troch v roku 2010, teda pred Ficovou návštevou v Bielom dome. Presun väzňov sa uskutočnil v rámci americko-európskej spolupráce. Väzenie známe pre kruté zaobchádzanie plánoval Barack Obama zatvoriť. Slovenská vláda deklarovala, že žiaden z väzňov nebol obvinený z terorizmu a nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Vtedajší minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na adresu prvých prijatých väzňov povedal, že „ide o osoby, u ktorých nie je dôvod na začatie trestného stíhania“. Hovorca ministra vnútra Kaliňáka Erik Tomáš takisto potvrdil, že „tieto osoby nie sú podozrivé, obvinené ani odsúdené za nijaký trestný čin“.

Ďalší traja väzni prišli na Slovensko v decembri 2013. Muži ujgurského pôvodu z Číny v Guantanáme strávili roky, ale podľa ministerstva zahraničných vecí nikdy neboli podozriví ani usvedčení z terorizmu.

V roku 2014 Slovensko prijalo dvoch väzňov pôvodom z Tuniska a Jemenu. Vtedajší hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov povedal, že „tak ako v prípade prvých transportov, aj v tomto ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé a ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre Slovensko nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko.”

Bývalí väzni pri integrácii na Slovensku čelili mnohým problémom. O živote v izolácii jedného z nich písal aj americký magazín Newsweek. Robert Kaliňák v roku 2015 uviedol, že z ôsmich prijatých osôb na Slovensku žije ešte päť.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error