DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

…majú Nóri zadefinované v prvom článku explicitne, že nemôžu byť dovážané žiadne jadrové zbrane… majú Maďari zadefinované v tejto zmluve, že nebudú uplatňovať jurisdikciu tak, ako sa vzdáva táto vláda, že suverenita Slovenskej republiky na území, či už letiska Sliač alebo Kuchyňa bude absolútne zbavená.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Zavádzajúce

Nórska obranná zmluva s USA v prvom článku spomína jadrové zbrane. Píše sa v ňom, že „nič v tejto dohode nemení nórsku politiku týkajúcu sa rozmiestnenia zahraničných síl na nórskom území askladovanie alebo rozmiestnenie jadrových zbraní na nórskom území.” (pdf, s. 5). Maďarsko sa podľa analýzy sudkyne krajského súdu v Bratislave „nev­zda­lo ju­ris­dik­cie tý­ka­jú­cej sa ná­ro­kov nad rá­mec do­ho­dy NA­TO SO­FA - čl. 15 od­sek 1, v pl­nom roz­sa­hu a v ta­kom zne­ní, ako je ob­sa­hom do­ho­dy SR.” (pdf, s. 23).

Nie je však pravdivé tvrdiť, že Slovensko sa absolútne zbavuje suverenity na letiskách Sliač a Kuchyňa.  

Článok 2, odsek 6 našej obrannej dohody s USA hovorí, že „pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si Slovenská republika alebo jeho výkonný zástupca určí na svoje výhradné používanie, budú mať Strany spoločný prístup k dohodnutým zariadeniam a priestorom a budú ich spoločne používať, s výnimkou tých častí, ktoré Strany alebo ich výkonní zástupcovia osobitne vyhradia na výhradný prístup a používanie ozbrojenými silami USA." (docx, s. 5). 

To znamená, že Slovensko bude môcť určiť, ktoré priestory bude môcť armáda druhej strany používať, čo v tomto výroku spomenuté nie je.

Prvú časť výroku o nórskej a maďarskej dohode môžeme hodnotiť ako pravdivú, druhú časť o suverenite hodnotíme ako zavádzanie.

Vyjadrenie Juraja Blanára z 7. 2. 2021:
„K ohrozeniu suverenity odporúčam napríklad renomovaného ústavného právnika J. Drgonca.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error