DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Gröhling

SaS

A to sa týka aj nás ako školstva. My pravidelne testujeme. Tento týždeň sa urobilo viac ako 460 000 testov a žiaden iný objekt v rámci v rámci štátu toľko netestuje, takže tie výsledky tam máme.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Pravda

Ministerstvo školstva zbiera údaje o testovaní prostredníctvom online formulára „Týždenné hlásenie škôl podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORA“. Každá škola oznamuje rezortu údaje o deťoch, žiakoch a zamestnancoch každý pondelok a bezodkladne pri každej zmene situácie v škole pri výskyte COVID-19.

Prezentované dáta sa teda počítajú iba z nahlásených údajov. Podľa týchto dát bolo k 17. januáru vykonaných 468 320 Ag samotestov.

Aktuálne dáta za týždeň, o ktorom vo výroku hovorí minister Gröhling, boli verejne odprezentované až 26. januára. Podľa týchto údajov bolo v spomínanom týždni vykonaných na školách až 563 470 testov. Ministerstvo taktiež potvrdilo, že „žiadna iná sféra nemá taký komplexný zber dát ako my v školstve. Len minulý týždeň nám údaje nahlásilo takmer 91 percent všetkých škôl. Všetky naše dáta následne porovnávame s údajmi od ministerstva zdravotníctva a vyhodnocujeme ich.”

Výrok môžeme hodnotiť ako pravdivý - vykonalo sa síce výrazne viac testov, ako hovorí minister, no predpokladáme, že v čase vysielania bral do úvahy posledné dostupné údaje (468 320 testov). Z nich usúdil, že počet testov v ďalšom týždni bude ešte vyšší, v čom mal pravdu.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error