DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

WHO a EMA povedala, že štvrtú dávku už nebude podporovať preto, že sa znižuje imunita.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Zavádzajúce

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Európska agentúra pre lieky (EMA) majú pochybnosti o efektivite štvrtej dávky vakcíny proti Covid-19. EMA upozorňuje na to, že príliš časté posilňovacie dávky by hypoteticky mohli znížiť imunitnú odpoveď na koronavírus. Upozorňujú na nedostatok dát, na základe ktorých by mohli vydať odporúčanie. Keďže názory organizácií nie sú až také kategorické, ako hovorí Raši, výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Raši takisto nepresne hovorí o zníženej imunite. Podávanie booster vakcíny by mohlo znížiť množstvo vírusových protilátok, keďže imunitný systém potrebuje istý čas na to, aby dozrela imunitná odpoveď na antigény, ktorým je vystavený. Tvdenia, že očkovanie je škodlivé a štvrtá dávka poškodzuje imunitu, šíri konšpiračná scéna.

WHO vo svojom vyhlásení uviedla, že organizácia presadzuje okamžitý a široký prístup k existujúcim vakcínam proti Covid-19 pre prioritné časti populácie na celom svete a nie preočkovanie už zaočkovaných ľudí. 

EMA vyjadrila pochybnosti o potrebe štvrtej posilňovacej dávky vakcíny Covid-19. V súčasnosti podľa agentúry neexistujú údaje, ktoré by dokazovali efektivitu štvrtej dávky. 

Marco Cavaleri, vedúci oddelenia stratégie vakcín EMA, 11. januára uviedol, že „opakované očkovania v krátkych intervaloch nepredstavujú udržateľnú dlhodobú stratégiu“ (7:20). Zároveň dodal, že takáto stratégia by mohla spôsobiť problémy s imunitnou odpoveďou na koronavírus. 

Vedúci oddelenia stratégie vakcín EMA, počas tlačovej konferencie 18. januára upresnil, že „opakované podanie boosterov s veľmi krátkym intervalom môže znížiť hladinu protilátok" (3:58) a v konečnom dôsledku sa účinnosť súčasných vakcín zníži.

Podobný postoj zastáva aj ICMRA (Medzinárodná koalícia regulačných orgánov pre lieky).

Je dôležité zdôrazniť, že účinnosť resp. neúčinnosť štvrtej dávky nie je nateraz dostatočne preskúmaná. Možná znížená imunitná reakcia na koronavírus je takisto hypotézou, ktorá si vyžaduje hlbší vedecký výskum.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error