DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Očkovanie odporúčam konzistentne od začiatku aj ako strana, najmä pre rizikové skupiny, ktoré sú problémom.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Zavádzajúce

Výrok hodnotíme ako zavádzanie. Hoci sa Raši viackrát vyjadril, že očkovanie odporúča, nedá sa povedať, že by tak od začiatku pandémie konali všetci členovia strany vrátane jej predsedu.

Richard Raši bol zaočkovaný 12. marca 2021 ako prvý poslanec zo strany Hlas-SD týždeň po začatí výpomoci v Košickej nemocnici. Viackrát nabádal k očkovaniu aj v rozhovore pre denník SME.

Podľa Dolinkovej z Hlasu-SD ich strana očkovanie podporuje. Dávnejšie potvrdila, že sama je zaočkovaná. Zmiešané vyjadrenia však prichádzajú od samotného predsedu strany Petra Pellegriniho, ktorý počas tvrdenia výroku nebol očkovaný. Argumentuje protilátkami po prekonaní Covidu. Predseda strany mal pozitívny test 15. decembra 2020, pritom na Slovensku sa človek po prekonaní ochorenia považuje 180 dní.


Pellegrini hovorí, že Hlas-SD neurobil nič, čím by spochybnil očkovanie. Zároveň označoval vakcíny za experimentálne. Opatrná rétorika vyvolala pozornosť u antivaxerov aj ľudí skeptických voči vakcíne. Prieskum z konca leta 2020 ukazuje mimoriadne nízku ochotu voličov Hlasu-SD očkovať sa. 

Zdroj: Denník N 

Prvá výrazná výzva od Pellerginiho zaznela koncom minulého roka, keď v rádiu vyzval ľudí nad 60 rokov, aby sa dali zaočkovať. V tom období už bola väčšina jeho voličov zaočkovaná.


Zdroj: Denník N

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error