DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Gröhling

SaS

Vieme, že zatvorené školy neprispievajú k tomu, že by sa znižovali nejakým spôsobom hospitalizácie (pozn. z dôvodu Covidu-19).

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Neoveriteľné

O vplyve zatvorených škôl na počet hospitalizácií neexistuje jasný konsenzus. 

Faktom je, že je možné nájsť vyjadrenie Svetovej zdravotníckej organizácie, amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb alebo japonskú vedeckú štúdiu, ktoré hovoria o zanedbateľnom vplyve zatvorených škôl na počty hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. 

Avšak tieto štúdie a vyjadrenia nie sú jednoznačne prevoditeľné na realitu v slovenských školách. Rovnako tak neexistujú štúdie mapujúce kauzalitu vplyvu zatvorených škôl na počet hospitalizácií na Slovensku. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Ministerstvo školstva nám ako reakciu na uvedený výrok ministra Gröhlinga zaslalo nasledovné stanovisko:

„Dôkazom toho, že zatvorené školy neprispievajú k zníženiu šírenia ochorenia Covid-19 je aj november a december 2021 - na Slovensku klesali prípady so zatvorenými školami rovnako ako v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku, kde boli školy otvorené.“

Toto stanovisko je však zavádzajúce a vytvára falošnú kauzalitu.

Školské zariadenia na Slovensku totiž neboli počas novembra a decembra 2021 úplne zatvorené. Plošné zatvorenie škôl na  začiatku decembra 2021 odmietal aj samotný minister školstva. Stredné školy a druhý stupeň základných škôl sa napokon celoplošne zatvorili 13. decembra, prvý stupeň ZŠ, materské školy a špeciálne školy však vo vyučovaní pokračovali až do vianočných prázdnin.

V Česku zase školy neboli úplne otvorené. Na začiatku novembra bolo zatvorených minimálne 11 základných škôl. Ku 21. novembru bolo toto číslo rovnaké, pripočítať však treba aj približne 2 300 jednotlivých tried v karanténe. S pandémiou sa školy v Česku vysporiadali aj hybridnou výukou, teda časť detí bola prítomná v škole, ostatné však zostali doma.

V Poľsku sa na dištančné vzdelávanie na základných a stredných školách prešlo až 20. januára a v Maďarsku boli školy otvorené celý november aj december 2021.

Tvrdenie ministerstva školstva o klesajúcich prípadoch vo všetkých krajinách V4 nie je pravdivé. Ako možno vidieť na grafe nižšie, hospitalizácie (o ktorých hovorí minister Gröhling) neklesali vo všetkých krajinách rovnako, ale napríklad v Poľsku sa krivka zlomila až 14. decembra.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error