DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Gröhling

SaS

Keď sa pozrieme na ten výrok z hľadiska ministra hospodárstva, ktorý hovorí, že sankcie spôsobujú problémy podnikateľskému sektoru alebo hospodárstvu Slovenskej republiky, tak je to fakt a je to pravda.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Pravda

Výrok odkazuje na rozhovor ministra hospodárstva Richarda Sulíka pre denník Pravda z decembra 2021, v ktorom okrem iných tém otvoril aj otázku hospodárskych sankcií voči Rusku. Minister označil sankcie za nešťastné a spôsobujúce škody i pre niektorých slovenských exportérov.

V roku 2014 zaviedla Európska únia sankcie proti Rusku, ktoré zakazujú zákaz vývozu a dovozu zbraní, ale aj položiek, ktoré by sa mohli použiť na vojenské účely. Po roku 2014 export tovarov a služieb zo Slovenska do Ruska výrazne klesol. Môžeme teda povedať, že slovenským podnikateľom, ktorí pred rokom 2014 exportovali do Ruska, sankcie spôsobili problémy.

Ministerstvo hospodárstva v odpovedi pre Demagóg.SK uviedlo, že vzájomný obchod medzi Slovenskom a Ruskou federáciou  sa od roku 2014 vyznačuje výraznými výkyvmi obchodného obratu. Tie sú spôsobené jednak sankciami a následnými ruskými protiopatreniami, ale aj nestabilitou ruskej meny, či nižšou dôverou slovenských obchodníkov v ruský trh a zhoršenými obchodnými väzbami. 

Ministerstvo súhlasí, že sankčný režim medzi EÚ a Ruskom jednoznačne má dopady na slovenských podnikateľov, hoci na celkový vývoj zahraničného obchodu Slovenska nemá zásadný vplyv. Pre veľkú časť tovarov slovenskí podnikatelia totiž našli alternatívne trhy. 

Merať sa podľa ministerstva dajú iba priame dopady ruských protiopatrení na vzájomný obchod. Stratu z nevyvezených poľnohospodárskych a potravinárskych tovarov ministerstvo vyčíslilo na približne 8 mil. eur v roku 2014. Najväčší dopad mali sankcie v období rokov 2015-2017, kedy ročná hodnota nerealizovaného exportu dosahovala približne 15,0-17,7 mil. eur ročne. Od roku 2018 sa vzájomný obchod medzi Slovenskom a Ruskom stabilizoval a mierne rastie.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error