DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Gröhling

SaS

Pán Sulík hneď v druhej vete (po vyslovení výroku, že sankcie voči Rusku považuje za nešťastné a Krym aj tak nevrátia, pozn.)  povedal, že zabratie takéhoto územia je neprijateľné a že je to porušenie medzinárodných dohôd.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Nepravda

Richard Sulík sa v nasledujúcej vete rozhovoru nevyjadril, že zabratie Krymu je neprijateľné a porušením medzinárodných dohôd, urobil tak až o mesiac neskôr, keď ruské médiá jeho vyjadrenia využili na svoju propagandu. Výrok preto označujeme ako nepravdivý.

Výrok odkazuje na rozhovor ministra hospodárstva Richarda Sulíka pre denník Pravda z decembra 2021,  v ktorom bola okrem iných tém načrtnutá i otázka hospodárskych sankcií voči Rusku. Minister označil sankcie ako nešťastné a spôsobujúce škody i pre niektorých slovenských exportérov.

V rozhovore sa Sulík vyjadril: „Rokovania utlmila nová vlna COVIDU-19 a sankcie na Ruska. Tie ja považujem za nešťastné. Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Páchajú tak iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy. Musím však dodať, že pnutia na východnej hranici Ukrajiny neprispievajú k budovaniu vzťahov.”

V nasledujúcej otázke redaktor povedal, že kritici označujú Rusko za zločinecký režim a sankcie za oprávnené, Sulík reagoval nasledovne: „Vyvážame kade tade do sveta. V iných krajinách nie sú problémy? A keď nám Rusko dodáva ropa a plyn, vtedy nie je zločinecký režim?”

Neoznačil teda zabratie územia ako neprijateľné ani ako porušujúce medzinárodné dohody, ako tvrdí Gröhling. 

Práve veta, v ktorej Sulík hovorí o tom, že Rusi nevrátia územie Krymu, spôsobila škandál  po tom, ako bola prebratá ruskými a ukrajinskými médiami. Na tieto obvinenia Sulík reagoval, že jeho vyjadrenie dezinterpretovali. Pre Denník N 20. januára povedal: „Už v minulosti som sa vyjadril, že zabratie Krymu považujem za hrubé porušenie medzinárodného práva“. Takéto vyjadrenie teda odznelo, ale nie počas spomínaného rozhovoru pre Pravda.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error