DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Vrcholom bolo schválenie päťdesiatich ľudí a potom 100 ľudí ako maximálna kapacita na kultúrne podujatia. Keď viete, keď sa kultúrna obec jasne ozvala k tomu, že v Slovenskom národnom divadle v sále opery, kde je kapacita 900, je to absolútne nevhodné a že sa to má robiť tak, ako v civilizovaných štátoch na základe nejakých percent.

Raši vs. Gröhling o omikrone aj školstve - 28.01.2022
Zavádzajúce

Ministerka kultúry oznámila otváranie kultúrnych podujatí najskôr pre 50 návštevníkov a neskôr, po kritike kultúrnej obce, pre 100 návštevníkov, respektíve do 25 - 50 % maximálnej kapacity podľa rizikovosti, čo Raši vo svojom výroku opomína. Covidové opatrenia sú v každej krajine rozdielne a často sa menia. Nie je pravda, že by iné štáty mali kapacitu kultúrnych podujatí nastavenú podľa percent. Výrok preto hodnotíme ako zavádzanie.

Otváranie kultúrnych podujatí oznámila ako prvá na svojej facebookovej stránke ministerka kultúry Natália Milanová. V statuse napísala, že sa od pondelka 10. januára majú otvárať kultúrne podujatia v režime pre očkovaných a prekonaných s kapacitou pre 50 návštevníkov. Toto kritizovala kultúrna obec a požadovala vyššiu kapacitu aj zavedenie kultúrneho semafora. Následne 11. januára vláda schválila nové opatrenia, podľa ktorých sa mohlo na hromadných podujatiach zúčastniť maximálne 100 návštevníkov alebo počet návštevníkov zodpovedajúci maximálne 25 % až 50 % kapacity priestoru podľa rizikovosti podujatia.

Okrem kultúrneho semaforu, respektíve jasných pravidiel pre kultúrne podujatia, požadovala iniciatíva Otvorme kultúru najmä prehodnotenie definovania jednotlivých stupňov ohrozenia, zvýšenie počtu divákov, vyššie kompetencie pre regionálnych hygienikov a zriadenie kompenzačného mechanizmu priebežnej podpory namiesto schém, ktoré sa dajú využiť až spätne pre uzatvorené prevádzky.

Nie je pravda, že sa v zahraničí hromadné podujatia otvárajú podľa percent z maximálnej kapacity. Komplexné informácie o opatreniach prináša stránka reopen.europa.eu.

Napríklad v Rakúsku je návštevnosť podujatí povolená pre 500 osôb. Ak diváci sedia a ak sú všetci zaočkovaní treťou dávkou maximálna kapacita sa zvyšuje na 2 000 osôb. V Poľsku môže kultúrne podujatia navštíviť maximálne 100 účastníkov. Ľudia s covid certifikátom sa však do tohto limitu nezahŕňajú. Vo Francúzsku sú podujatia povolené pre 2000 návštevníkov vnútri a 500 návštevníkov pre vonkajšie podujatia.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error