DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Tá zmluva už je nezmeniteľná. To treba tej verejnosti povedať, pretože vy ste podpísali a schválili, prepáčte, schválili ste vo vláde uznesením medzinárodnú zmluvu. Treba pripomenúť, pán minister, a myslím si, že v tomto je veľmi slabá stránka vašej argumentácii, čo ste si napísali do uznesenia vlády, a čo ste napísali do predkladacej správy k tomuto materiálu, vy ste tam priamo napísali, ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá priamo upravuje práva a povinnosti fyzických a právnických osôb, podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky. Ide teda o zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi. Tu pripomínam, obyčajnými zákonmi, nie pred ústavou a ústavnými zákonmi. Táto zmluva bude teraz podpísaná exekutívou, a potom musí ísť do parlamentu na vyjadrenie súhlasu, ale tam už nie je priestor na žiadne pozmeňujúce návrhy, buď Národná rada vysloví súhlas s takou zmluvou alebo nevysloví súhlas s takou zmluvou. Preto my už teraz sme po funuse, ako sa hovorí, my môžeme teraz len komentovať to, čo vláda schválila uznesením, ale žiadne zmeny už neprichádzajú do úvahy.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Znenie zmluvy je uzatvorené a NRSR o nej bude rokovať ako o celku, výrok preto označujeme ako pravdivý.

Predkladacia správa hovorí, že dohoda je medzinárodnou zmluvou, ktorá je podľa právneho poriadku Slovenskej republiky zmluvou prezidentskej povahy. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi podľa článku 7 odsek 5 Ústavy Slovenskej republiky, pretože priamo zakladá práva a povinnosti pre fyzické osoby a právnické osoby (.docx, s. 2). 

uznesení vlády sa nachádza skrátená verzia v znení: „dohoda je medzinárodnou zmluvou podľa článku 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.” (.docx)

Na uzavretí dohody sa vláda uzniesla 12. januára 2022. Vyjednávanie o znení dohody sa dialo už počas minulých vlád až do roku 2019, keď strana SNS rokovania s Amerikou zastavila. O súčasné znenie sa zaslúžili minister obrany Naď a minister zahraničných vecí Korčok, pričom prebiehalo aj pripomienkové konanie. V čase vyslovenia výroku čakala táto dohoda na schválenie parlamentom a odobrenie prezidentkou.

Keďže opozícia viac nemôže zasiahnuť do znenia dohody, výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error