DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Veď v tej zmluve, veď v tej zmluve je napísané, čo všetko môžu sem doviezť, všetko bude pod plnou kontrolou Ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Jediné, čo povedia, oznámia Slovenskej republike, čo sem všetko idú naviezť, ale Slovensko nebude mať žiadny vplyv ani kontrolu ani možnosť obmedziť tieto dodávky na územie Slovenska.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Zavádzajúce

Robert Fico správne konštatuje, že Dohoda o obrannej spolupráci uvádza, akú techniku, zariadenia a materiál môžu Spojené štáty americké doviezť do dohodnutých zariadení. Zavádza však tvrdením, že jediné, čo Spojené štáty povedia, je oznámenie o povahe a množstve dovezeného vojenského materiálu a zariadení.

Článok 1, odsek 3 totiž uvádza, že „Strany (SR a USA) alebo ich výkonní zástupcovia konzultujú podľa potreby, najmenej však raz za rok, s cieľom zaručiť riadne vykonávanie tejto Dohody, a to vrátane podrobností o činnostiach.” (docx., s. 4)

Ďalej, v článku 4, odsek 1 nájdeme nasledovné vyhlásenie: „Pri plnom rešpektovaní suverenity a zákonov Slovenskej republiky môžu ozbrojené sily USA prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál (ďalej len „rozmiestnený materiál”) v dohodnutých zariadeniach a priestoroch a na iných miestach podľa vzájomnej dohody. Strany alebo ich výkonní zástupcovia konzultujú činnosti podľa tohto článku v potrebnom rozsahu.” (docx., s. 9)

Podľa tejto dohody na územie SR nie je možné tajne doviezť akýkoľvek vojenský materiál či zariadenie do dohodnutých zariadení (vojenské letiská Sliač a Myjava-Kuchyňa) bez informovania a konzultácie výkonných zástupcov strán zmluvy.

Pri záujme doviezť materiál či techniku do iných zariadení, ktoré nie sú súčasťou dohody musí byť uzavretá osobitná dohoda.

Argumentácia poslanca Fica o plnej kontrole USA nad dovezeným materiálom a technikou opomína preambulu dohody, ktorá znie: „uznávajúc, že pôsobenie ozbrojených síl USA na území Slovenskej republiky je so súhlasom Slovenskej republiky a s plným rešpektovaním Ústavy Slovenskej republiky a iných slovenských zákonov.”

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error