DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Na základe tejto zmluvy nevstúpi na územie Slovenskej republiky ani noha, či už americká alebo ktoréhokoľvek cudzieho štátu, lebo myslím je to dôležité povedať pre občanov Slovenskej republiky, táto zmluva nijakým spôsobom neobmedzuje kompetenciu a právomoc Národnej rady a vlády rozhodovať o každom jednotlivom vstupe, či už amerických alebo iných ozbrojených síl na územie Slovenskej republiky. Žiadna, žiadny nástup ozbrojených síl na územie Slovenskej republiky sa nebude diať na základe tejto zmluvy, bude sa diať na základe ústavou zverené kompetencie Národnej rady a vlády Slovenskej republiky.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických je len rámcovou dohodou. To znamená, že pri nej treba brať do úvahy slovenskú legislatívu, podľa ktorej je na vstup cudzích vojsk potrebný súhlas parlamentu alebo vlády. Výrok Ivana Korčoka preto hodnotíme ako pravdivý.

Prítomnosť cudzích vojsk na území slovenskej republiky upravuje  ústava. Čl. 86 a Čl. 119 hovoria o tom, že vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky, môže len Národná rada Slovenskej republiky, respektíve vláda. 

O podriadenosti slovenskému právnemu systému hovorí aj samotná zmluva vo svojej preambule: „uznávajúc, že pôsobenie ozbrojených síl USA na území Slovenskej republiky je so súhlasom Slovenskej republiky a s plným rešpektovaním Ústavy Slovenskej republiky a iných slovenských zákonov,..” (.docx, s. 3).

Ministerstvo obrany k dohode uviedlo: „Keďže dohoda je právnym rámcom, nepredstavuje neobmedzený súhlas Slovenskej republiky s prítomnosťou ozbrojených síl Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky. O prítomnosti cudzích ozbrojených síl na území Slovenskej republiky budú naďalej rozhodovať príslušné orgány podľa potreby.”

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error