DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Pokiaľ ide o dohodu, pán minister, vy ste v podstate v plnom rešpektovali návrh, ktorý ste dostali z americkej strany.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Nepravda

Výrok Roberta Fica hodnotíme ako nepravdivý. Finálnu verziu zmluvy môžeme porovnať s uniknutým prvotným návrhom zmluvy z konca roku 2017, odkedy prešla zásadnými rokovaniami a zmenami.  o čom svedčí aj rozdielnosť jednotlivých zmlúv, ktoré majú podpísané niektoré štáty NATO. 

Obrannú dohoda so Spojenými štátmi začala pripravovať ešte minulá vláda. Keď sa v roku 2019 prvýkrát začalo výraznejšie diskutovať o tejto zmluve, zverejnili niektoré konšpiračné médiá na svojich stránkach údajnú podobu, ktorú by zmluva mala mať. 

Zverejnený text bol prvým návrhom dohody, ktorý poslali USA slovenskému ministerstvu zahraničia v novembri 2017. Denník N, ktorý sa odvoláva na ľudí, ktorí sa mali zúčastňovať rokovaniach o tomto texte, napísal: „Slovenskí vyjednávači už po krátkom čase viaceré pasáže odmietli a začali s americkou stranou rokovať o novej verzii, ktorá má byť oproti pôvodnému návrhu dosť odlišná. Tento návrh mal slúžiť len ako východiskový bod na ďalšie rokovania.” Odlišnosť medzi uniknutým prvým návrhom a súčasnou verziou jasne svedčí o tom, že o zmluve prebiehali intenzívne rokovania. 

O vývoji rokovaní písal aj Denník Pravda. Neaktuálny text z novembra 2017 mala redakcia tiež k dispozícii, nezverejnila ho však. Zdroje Pravdy z ministerstva zahraničia potvrdili, že sa jedná o neaktuálnu verziu. „Rámcovo to je v podstate totožné s textom, ktorý predložili Maďarsku.“ V článku popisujú jednania a nezhody, ktoré zmluvné strany museli vyriešiť k obojstrannej spokojnosti.

K zmluve mali možnosť vyjadriť sa aj záujmové skupiny pomocou pripomienkového konania, v rámci ktorého bolo doručených 70 pripomienok, pričom 52 z nich označených ako zásadných. 12 pripomienok bolo akceptovaných, aj keď išlo zväčša len o pripomienky technického charakteru.

O tom, že o zmluve prebiehali rokovania, svedčí aj odlišnosť zmlúv, ktoré má USA podpísané s jednotlivými štátmi. (.pdf) Podobnú zmluvu má totižto pod­pí­sa­ných už 23 z 29 kra­jín NA­TO a každá sa od seba líši v jednotlivých podmienkach. 

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error