DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Dohodnuté priestory a zariadenia sú definované v prílohe A, čo je napísané v prílohe A? V prílohe nie je napísané, že hangár 1 a 4, 100 m2 letiská, v prílohe 1 je napísané, letisko Sliač, vojenské letisko a vojenské letisko Kuchyňa.

Sulík, Csáky, Kukan a Korcok o slovenskom predsedníctve - 28.01.2022
Zavádzajúce

Pomocou uvedeného výroku sa Robert Fico snaží naznačiť, že Slovenská republika touto dohodou odovzdáva celé letiská Sliač a vojenské letisko Malacky-Kuchyňa do užívania armáde USA. Avšak opomína článok 2, odsek 6 dohody, v ktorom je uvedené, že Slovensko samo určí, ktoré časti letísk budú môcť využívať príslušníci USA. Preto hodnotíme tento výrok ako zavádzajúci.

V prílohe A dohody sa sice uvádzajú ako dohodnuté priestory a zariadenia vojenské letiská Sliač a Malacky-Kuchyňa, avšak poslanec Fico opomína obsah článku 2, odseku 6, ktorý ďalej vymedzuje pojem daných priestorov a zariadení. 

V danom odseku sa uvádza, že „pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si Slovenská republika alebo jeho výkonný zástupca určí na svoje výhradné používanie, budú mať Strany spoločný prístup k dohodnutým zariadeniam a priestorom a budú ich spoločne používať, s výnimkou tých častí, ktoré Strany alebo ich výkonní zástupcovia osobitne vyhradia na výhradný prístup a používanie ozbrojenými silami USA." (.docx., s. 5)

Z uvedeného vyplýva, že Slovenská republika bude mať možnosť určiť si priestory, ktoré budú v jej výhradnom používaní, a ktoré nebudú k dispozícií ozbrojeným silám USA. Možnosť využívať celý areál oboch letísk, ktorú podľa poslanca Fica zaručuje táto zmluva, bude teda podmienená implicitným či explicitným súhlasom Slovenskej republiky. Keďže poslanec Fico túto skutočnosť vo svojom výroku úmyselne či neúmyselne opomenul, výrok hodnotíme ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 05.06.2016
success
error