DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Dobre, tak teraz, tak teraz vy hovoríte, čo nie je pravda, je to, je to nepravda, že odovzdáme celé letiska na Sliači a v Kuchyni, a povedali ste správne, že to je uvedené v článku, ktorý sa odvoláva na prílohu, lebo tam je napísané Sliač a Kuchyňa, ale viete čo účelovo preskakujete alebo nechcete vidieť? Teraz vám to poviem, tieto dohodnuté zariadenia, ktoré sú uvedené v prílohe, to je Sliač a Kuchyňa, na ne ale sa odvoláva čl. 2 ods. 6, ktorý hovorí o definícii týchto zariadení, a teraz ho odcitujem, “pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si určí Slovenská republika na svoje výhradné používanie” atď., viete čo tzn.? Nie Američania zoberú Sliač a Kuchyňu, ale Slovenská republika určí, lebo tak je to v definícii čl. 2 ods. 6, ktoré časti týchto letísk budú môcť používať Američania.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v tomto výroku vyvracia zavádzajúce tvrdenie poslanca Fica o odovzdaní celých areálov vojenských letísk v Sliači a Kuchyni do užívania ozbrojených síl USA.

Poslanec Fico sa vo svojom predchádzajúcom výroku snažil poukázať na prílohu A dohody, v ktorej sú vojenské letiská v Malackách-Kuchyni a na Sliači označené ako „dohodnuté zariadenia a priestory.”

Z tejto definície vyvodil zavádzajúci záver, že celé priestory oboch vojenských letísk budú poskytnuté pre účely voľného pohybu a užívania pre ozbrojené sily Spojených štátov amerických.

Minister Korčok však upozornil na existenciu článku 2, odsek 6, ktorý uvádza, že do užívania ozbrojených síl USA môžu byť poskytnuté len tie časti letísk, ktoré odobrí samotná Slovenská republika a to zároveň „pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si určí Slovenská republika na svoje výhradné používanie.” (docx., s. 5)

Korčok má pravdu, že Slovenská republika neodovzdáva celé časti vojenských letísk do užívania armády USA, a pravdivo vyvracia zavádzajúce tvrdenia poslanca Fica. Z tohto dôvodu hodnotíme výrok ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error