DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

A viete, v čom sme vyrokovali lepšiu zmluvu ako ako Maďarsko? Maďarsko má len 2 možnosti, že to dá úplne, čo aj urobilo, do rúk Spojených štátov alebo spoločne. Slovenská republika vyrokovala ešte ďalšiu časť, čo sa presne hovorí v zmluve. To je, že Slovenská republika bude mať výhradne vo svojom užívaní, čo tzn. v praxi, aby to ľudia pochopili. Ak sa nedohodneme a ak nevyčleníme iné časti, tak Spojené štáty nebudú na Sliači a v Kuchyni využívať vôbec nič.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Maďarsko podpísalo so Spojenými štátmi americkými Dohodu o obrannej spolupráci v roku 2019. V maďarskej dohode sú ako spoločné priestory vyčlenené vojenské letiská v Kecskeméte a Pápe a rovnako aj výcvikové základne Tata a Várpalota. 

Minister Korčok ohľadom maďarskej dohody správne konštatuje, že tieto spoločné priestory môžu podľa nej byť vyhradené buď na výlučné užívanie síl USA alebo na spoločné užívanie maďarských a amerických síl a to podľa článku 2, odseku 6 a článku 3, odseku 1 tejto dohody.

Dohoda medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými oproti tomu navyše garantuje možnosť vyhradiť si v rámci letísk Sliač a Myjava-Kuchyňa priestory, ktoré budú výlučne vo využití slovenských síl, a to na základe článku 2, odseku 6, v ktorom sa uvádza: "Pri plnom rešpektovaní tých častí, ktoré si Slovenská republika alebo jeho výkonný zástupca určí na svoje výhradné používanie, budú mať Strany spoločný prístup k dohodnutým zariadeniam a priestorom a budú ich spoločne používať, s výnimkou tých častí, ktoré Strany alebo ich výkonní zástupcovia osobitne vyhradia na výhradný prístup a používanie ozbrojenými silami USA." (docx., s. 5)

Takúto klauzulu dohoda medzi Maďarskom a USA neobsahuje, preto môžeme z pohľadu zachovania čo najväčšej suverenity považovať slovenskú zmluvu za lepšiu. Tento výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error