DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Teda s tými zbraňami, čl. 4 ods. 2 citujem: „Ozbrojené sily Spojených štátov vopred informujú a schvaľujú so Slovenskou republikou typy, množstva a harmonogram dodávok materiálu.” Tak ako to môžu doviezť tajne? Veď si keď vopred, podľa čl. 4 ods. 2, to je citát, všetky tieto veci dopredu so Slovenskou republikou odsúhlasujú?

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Minister Korčok sa vo svojej argumentácií odvoláva na článok 4, odsek 2 tejto dohody, ktorého celé znenie je nasledovné: „Ozbrojené sily USA vopred informujú slovenského výkonného zástupcu o typoch, množstvách a harmonogramoch dodávok tohto rozmiestneného materiálu, ktorý majú ozbrojené sily USA v úmysle prepraviť alebo rozmiestniť na území Slovenskej republiky, ako aj o dodávateľoch USA, ktorí takéto dodávky uskutočňujú.“ (docx., s. 9)

Z citovaného odseku vyplýva, že podľa tejto dohody nie je možné doviezť zbrane či iné vojenské zariadenia a materiály bez toho, aby o tom bola Slovenská republika prostredníctvom jej výkonných zástupcov (ministerstvo obrany) vopred informovaná. Preto hodnotíme výrok ministra Korčoka ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error