DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Úplne neuveriteľným spôsobom riešite postavenie amerických dodávateľov, dodávatelia USA sú veľmi presne definovaní v tejto zmluve, nebudú platiť spotrebné dane, nebudú platiť nič, tzn. v porovnaní so slovenskými podnikateľskými subjektmi budú neuveriteľne zvýhodneného postavenia.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Podľa dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA sú americkí dodávatelia oslobodení od všetkých slovenských daní. Táto výnimka sa však vzťahuje len na dodanie tovarov a služieb pre ozbrojené sily USA. V porovnaní so slovenskými firmami tak budú americkí dodávatelia zvýhodnení len pri zákazkách pre armádu USA. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Článok 2. ods. 4 dohody o obrannej spolupráci s USA definuje doádvateľov USA ako „neslovenské fyzické osoby ako aj neslovenské právnické osoby a ich zamestnancov, ktorí nie sú štátnymi príslušníkmi Slovenskej republiky a sú zmluvnými dodávateľmi alebo subdodávateľmi Ministerstva obrany USA”.

Podľa článku 26 sú dodávatelia USA „oslobodení od všetkých daní, vrátane dane z príjmov právnických osôb, spotrebných daní a dane z pridanej hodnoty, vyplývajúcich výlučne z dodania tovaru alebo služieb ozbrojeným silám USA alebo z výstavby zariadení pre ozbrojené sily USA. Takíto dodávatelia USA tiež nebudú podliehať akémukoľvek druhu dane z príjmov alebo zo zisku zo strany Slovenskej republiky alebo jej územných celkov na tú časť ich príjmov alebo zisku, ktorá plynie zo zmluvy alebo zo subdodávateľskej zmluvy s ozbrojenými silami USA”.

Bezpečnostný expert Tomáš Šmíd v rozhovore pre denníkstandart.sk uvádza, že podobné zmluvné body sú bežnou súčasťou obranných dohôd.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error