DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Takže keď dôjde k podozreniu zo spáchania trestného činu, ktorý do, ktorého súčasťou môže byť občan Slovenskej republiky, majetok Slovenskej republiky, tak sa udeje toto. Podľa čl. 12, na ktorý sa odvoláva pán poslanec a všetci odporcovia zmluvy, kde sa áno, citujem: “Vzdáva Slovenská republika prednostného práva trestnej zodpovednosti.” To je veta číslo 1 a za ňou nasleduje veta, ktorú účelovo zamlčiavate, lebo tá veta hovorí: “Slovenské orgány môžu toto vzdanie právomoci vziať späť.” Dôjde k trestnému činu? Dôjde k trestnému činu? Slovenská republika urobí vyhlásenie, podľa tohto článku, kde povie, že preberá jurisdikciu do svojich rúk a tak ako sa hovorí v ďalších článkoch, americký vojak bude súdený podľa slovenského práva, a hovorí sa aj tu, bude zatknutý a bude táto celá vec bude vyšetrovaná.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Pravda

Článok 12 zmluvy popisuje trestné právomoci. V jeho úvode sa píše, že „Slovenská republika na žiadosť Spojených štátov a na podporu svojho záväzku o vzájomnej obrane týmto uplatňuje svoju suverénnu diskrečnú právomoc vzdať sa svojho prednostného práva na výkon trestnej právomoci podľa článku VII odseku 3 písm. c) NATO SOFA.”.

Hneď za tým nasleduje veta: V konkrétnych prípadoch trestných činov, ktoré majú pre Slovenskú republiku osobitný význam, môžu slovenské orgány toto vzdanie sa právomoci odvolať, a to písomným vyhlásením.” (docx, s. 17).

V nasledujúcom článku 13 (s. 18) je popísaná väzba a postup pri zatknutých príslušníkov amerických ozbrojených síl. Slovenské orgány podľa tohto článku môžu členov americkej armády zatknúť, vyšetrovať a viesť proti nim súdne konanie, podrobnosti sú uvedené v jednotlivých odsekoch článku.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error