DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

A vy garantujete Ozbrojeným silám Spojených štátov v podstate totálnu výlučnú amnestiu na všetky trestné činy do troch rokov.

Korčok a Fico o obrannej dohode s USA - 28.01.2022
Nepravda

Príslušníci americkej armády na našom území podľa zmluvy spadajú pod jurisdikciu USA, Slovensko sa však na požiadanie môže do hocijakého prípadu zapojiť. Všetky trestné činy musia Slovensku nahlásiť, s výnimkou tých so sadzbou nižšou ako 3 roky. Zmluva ďalej hovorí, že ak je “príslušník ozbrojených síl USA alebo závislá osoba stíhaná slovenskými orgánmi, trestnú právomoc vykonávajú slovenské všeobecné súdy.” Nejedná sa teda o amnestiu.  

Výrok sa snaží zveličene pomenovať 2. odsek 12. článku obrannej zmluvy, v ktorom sa však o žiadnych amnestiách - rovnako ako v celej zmluve - nehovorí. Ozbrojené sily USA nemusia slovenskej strane ohlasovať trestné činy vlastných príslušníkov armády, za ktoré hrozí pokuta alebo trest odňatia slobody do troch rokov. Takéto prípady bude vyšetrovať americká strana. Ak by bol poškodený slovenský občan alebo majetok, do prípadu by sa na požiadanie mohla zapojiť aj slovenská polícia. Ak sa slovenský občan obráti na slovenské úrady, prípad riešia tie. Nedá sa teda hovoriť o amnestiách, zmluva hovorí len o výnimke ohlasovania trestného činu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.01.2022
success
error