DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

Po viac ako sto rokoch sa kvôli vakcínam na Covid zmenila samotná definícia vakcíny. Už sa nehovorí o imunite, ako sme si zvykli pri vakcínach, ktoré sme dostali tak raz za život, ale o nejakej ochrane, ktorá, ako sa ukazuje, funguje len pár mesiacov.

27.01.2022
Zavádzajúce

Erik Kaliňák hovorí o zmene definície vakcíny po sto rokoch, jedná sa však len o zmenu na stránke CDC. Vyvoláva týmto tvrdením dojem, ako keby dlhšie používané vakcíny poskytovali celoživotnú imunitu po jednej dávke alebo očkovaní raz za život, zatiaľčo pri vakcínach proti covidu-19 potrebujeme preočkovanie. V skutočnosti sa aj niektoré povinné očkovania preočkovávajú a základná očkovacia schéma takmer všetkých obsahuje tri dávky. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Stránka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v sekcii Immunization: The Basics (Imunizácia: základy) nedávno zmenila vysvetlenie, ako funguje očkovanie

Kaliňák naznačuje, že definíciu menili preto, že súčasné vakcíny na covid poskytujú len krátkodobú ochranu na rozdiel od vakcín, ktoré sme poznali doteraz. CDC však informácie menila naopak preto, že pôvodná formulácia o imunite vyvolávala nesprávny dojem, že vakcína má byť 100-percentne účinná, čo neplatí pre žiadnu existujúcu vakcínu.

Povinné očkovania na Slovensku sa tiež preočkovávajú a nedostávame ich raz za život. Očkovanie proti pneumokokom, ako aj tzv. hexavakcína (Záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusová hepatitída B, invazívne hemofilové nákazy a detská obrna) majú tri základné davky odporúčané v 3., 5. a 11. mesiaci života. Preočkovanie proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne je povinné v 6. a 13. roku života. Záškrt a tetanus sa následne preočkováva v 30 rokoch a každých 15 rokov.

dĺžke účinnosti MMR vakcíny sa vedie v odborných kruhoch diskusia. Imunologický prehľad (.pdf, s. 18) na Slovensku z roku 2018 ukázal, že protilátky v krvi detí zaočkovaných MMR vakcínou proti mumpsu klesajú už u vekovej skupiny 5-9 rokov. V roku 2019 sa zmenil očkovací kalendár a druhá dávka vakcíny sa nedáva v 11., ale už v 6. roku života.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré je dobrovoľné, pozostáva z troch základných dávok a odporúča sa preočkovanie po 3 – 5 rokoch. Očkovanie proti hepatitíde môže byť jednodávkové s booster dávkou alebo trojdávkové.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error