DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

Veď o vakcíne Pfizer ste od začiatku tvrdili, že má 95-percentnú účinnosť – to znamená, že 95 percent zaočkovaných sa už nikdy nemalo nakaziť covidom.

27.01.2022
Nepravda

Erik Kaliňák nehovorí pravdu pri interpretovaní výsledkov účinnosti vakcíny od spoločnosti Pfizer. 95-percentná účinnosť pri klinickej skúške nehovorí nič o dĺžke ochrany, ktorú poskytuje. Už v čase, keď vyšla, na to upozorňovali médiá aj farmaceutické spoločnosti. Kaliňák tiež vynecháva dôležité informácie, že v čase klinickej skúšky bol rozšírený pôvodný variant vírusu SARS-CoV-2, zatiaľčo momentálne Európa bojuje s delta variantom, nie je preto možné tieto situácie porovnávať.

V anglickej terminológii sa rozlišuje tzv. efficacy (účinnosť) a effectiveness (efektivita). Efficacy označuje výsledky lieku alebo vakcíny počas kontrolovanej štúdie, effectiveness jej reálnu účinnosť, keď sa začne používať medzi ľuďmi. Na schválenie WHO musia vakcíny v klinických skúškach dokázať účinnosť aspoň 50 percent.

Tretia fáza klinických skúšok vakcíny Comirnaty sa uskutočnila od 27. júla do 14. novembra 2020, výsledky preto nemohli byť výpovedné pre dlhšie časové obdobie, než sú tri mesiace. Jej výsledkom bola účinnosť na úrovni 95 percent.

Už v decembri 2020, teda v čase, kedy EMA schvaľovala vakcínu Comirnaty, polemizovali médiá o dĺžke ochrany, ktorú vakcína poskytuje. Moderna informovala aj o vývoji protilátok u 34 dobrovoľníkov, na základe ktorého usúdila, že dve dávky chránia aspoň štyri mesiace, nemala však viac informácii.

Albert Bourla, CEO Pfizeru, povedal na tlačovej konferencii 8. decembra 2020, že dĺžka trvania účinnosti vakcíny bude predmetom ďalšieho výskumu.

V období klinických skúšok Comirnaty bol rozšírený pôvodný variant SARS-CoV-2, proti ktorému boli vakcíny vyvíjané. V decembri 2020 sa začal šíriť tzv. britský alebo alfa variant (B.1.1.7). Na jar 2021 sa začal šíriť delta variant (B.1.617.2), voči ktorému sú vakcíny menej účinné, ich účinnosť časom klesá a nie je preto možné ich dnešnú účinnosť porovnávať s výsledkami klinických skúšok.

Vox tiež vo videu vysvetľujúcom rozdiely medzi účinnosťou jednotlivých vakcín upozornil na to, že klinická skúška Pfizeru sa uskutočnila v období nízkej incidencie Covidu-19 v USA.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error