DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Očkovanie môže zvyšovať tvorbu nových mutácií, čím len predlžuje pandémiu. Toto je téza nositeľa Nobelovej ceny za virológiu Luca Montagniera.

27.01.2022
Nepravda

Držiteľ Nobelovej ceny Luc Montagnier skutočne povedal, že nové mutácie COVID-19 sú produktom a výsledkom očkovania. Toto tvrdenie však už v minulosti vyvolalo vlnu kritiky odborníkov v oblasti virológie a je opakovane vyvrátené.

Luc Montagnier získal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu v roku 2008 spolu s Françoisem Barré-Sinoussi za objavenie HIV vírusu.

Denník N publikoval článok, v ktorom sa pýtal slovenských vedcov na názor na Montagnierovu teóriu. Tí tvrdenie vyvrátili. Priznávajú, že pre očkovanie je vírus nútený mutovať a vytvárať nové varianty, na ktoré by vakcína neúčinkovala, avšak rovnaký efekt spôsobuje aj prirodzená imunita po prekonaní.

Očkovaní sa následne nakazia v menšej miere a sú tak menšími prenášačmi, čím znižujú možnosť vírusu mutovať a vznik nových variantov je tým pádom menej pravdepodobný. V konečnom dôsledku je efekt vakcín opačný, než tvrdí Montagnier.

Najnovší variant Omikron vznikol pravdepodobne tak, že mohol dlhšie mutovať v tele imunosupresívneho pacienta, keďže ľudia s poruchou imunity mávajú covid dlhšie.

Delta variant vznikol v Indii v marci 2021, pričom 31. marca bolo v Indii zaočkovaných 0,67 percenta ľudí dvomi dávkami a 4 percentá aspoň jednou.

Tento výrok o vzniku nových mutácií bol v minulosti zle interpretovaný a šíril sa internetom ako hoax, ktorý tvrdil, že zaočkovaní do dvoch rokov umrú. Bol však niekoľkokrát vyvrátený.

Luc mal takýchto kontroverzných vyjadrení viac – tvrdil, že vírus bol úmyselne vypustený z laboratória vo Wuhane a v roku 2017 kritizoval aj očkovanie ako také, voči čomu sa ohradilo v otvorenom liste 106 vedcov.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.04.2024
success
error