DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Majerský

KDH

Novela Obchodného zákonníka účinná od 1. októbra 2020 priniesla okrem iného aj tzv. „čistenie obchodného registra“, teda vymazanie určitých zapísaných osôb z obchodného registra (OR). Ministerstvo spravodlivosti spolu s registrovými súdmi proces čistenia OR spustilo v uplynulých mesiacoch. V dôsledku toho boli v novembri z OR SR vymazané tisícky firiem. Mnohé z nich sú však funkčné, nesplnili iba formálny nedostatok, keď nepreviedli imanie spoločnosti ešte zo slovenských korún na eurá.

27.01.2022
Pravda

Slovenská lekárska komora upozornila, že pre administratívne chyby došlo k výmazu viacerých ambulancií všeobecných lekárov aj špecialistov z obchodného registra. Stalo sa tak kvôli novele Obchodného zákona, ktorá s účinnosťou od 1. októbra 2020 zavádzala zmeny v likvidácii spoločností, vrátane vymazania neaktívnych spoločností z obchodného registra, teda spoločností, ktoré do 1. decembra 2020 nepremenili základné imanie zo slovenských korún na eurá. Ich zoznam mal byť podľa zákona zverejnený pol roka v Obchodnom vestníku (§ 768s, odsek 3).

Tento zákon bol prijatý 22. októbra 2019 za tretej vlády Roberta Fica, v ktorej bol ministrom spravodlivosti Gabor Gál za stranu Most-Híd.

Ministerka spravodlivosti Kolíková vyzvala ambulancie, ktorých sa to dotklo, aby kontaktovali ministerstvo.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.04.2024
success
error