DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zora Jaurová

PS

Návrh rozpočtu rezortu kultúry je pritom totožný s minimálnym rozpočtom z roku 2021 a nevidno na ňom ani len náznak pokusu o akékoľvek reformy, nové investície, navyšovanie, či akúkoľvek inú snahu niečo meniť.

27.01.2022
Pravda

Štátny rozpočet na rok 2022 necháva na chod organizácií rezortu  kultúry zdroje ponechané na rovnakej úrovni ako boli v rozpočte na rok 2021. Túto skutočnosť potvrdila po rokovaní vlády v súvislosti s rozpočtom i ministerka kultúry Natália Milanová. Zachovanie rovnakých limitov v porovnaní s rokom 2021 považuje za úspech. 

V roku 2022 by malo mať ministerstvo na výdavky k dispozícií 425,5 milióna eur, čo predstavuje približne o 33 miliónov eur vyššiu sumu v porovnaní s rokom 2021.

Výdavky verejnoprávnych inštitúcií (pdf, s. 187) predstavujú v rozpočte sumu viac ako 161 miliónov eur, v rozpočte 2021 išlo o sumu 162,4 milióna eur.

Približne rovnakú sumu v porovnaní s rozpočtom na rok 2021 predstavujú aj rozpočty verejnoprávnych fondov. Zo schváleného rozpočtu však vyplýva mierne navýšenie financií v súvislosti s Audiovizuálnym fondom, a to na úroveň 14,95 milióna eur oproti 14,69 miliónom v roku 2021.

Na  približne rovnakej úrovni zostáva i rozpočet pre cirkvi a náboženské spoločnosti, a to na sume 52 miliónov eur.

Oblasť kultúry navyše nezíska zdroje z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorého cieľom má byť riešenie hospodárskych a sociálnych dôsledkov pandémie. V návrhu plánu sa nenachádza  samostatný program pre kultúru, čo kriticky zhodnotili viacerí zástupcovia kultúrnej obce, ktorí žiadali vytvorenie priamej alokácie na potrebné reformy v tejto oblasti

Ministerstvo kultúry sa vyjadrilo, že existujú vypracované reformné zámery pre rozvoj  kultúry a kreatívneho priemyslu vo výške 246,5 milióna eur. Jeden z nich v skutočnosti má byť financovaný prostredníctvom Plánu obnovy – reforma starostlivosti o pamiatkový fond za sumu 6,5 milióna eur. Ministerstvo zároveň prisľúbilo, že zvyšné reformy budú financované z iných zdrojov, napríklad i priamo prostredníctvom štátneho rozpočtu, čo sa však v samotnom rozpočte na rok 2022 nepreukázalo.

Na základe vyššie uvedených informácií hodnotíme výrok ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.05.2024
success
error