DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marian Kotleba

ĽSNS

...v Levoči, kde bývalý prezident Kiska, uprostred obrovského davu pozvážaných osadníkov z celého okolia, ich hecoval na to, aby proste spravili provokáciu proti nášmu mítingu. Osadníkov, ktorí držali profesionálne vyrobené transparenty a neboli schopní ani prečítať to, čo na tých transparentoch bolo napísané...

Duel Igora Matoviča a Mariána Kotlebu - 26.02.2020
Neoveriteľné

Zábery z protestu spomínané konanie nezobrazujú. Demagóg.SK však nevie spoľahlivo vylúčiť, že k nemu došlo. Tvrdenie Mariána Kotlebu preto hodnotíme ako neoveriteľné. 

  1. januára sa v Levoči konalo stretnutie podporovateľov ĽSNS a zároveň protest proti extrémizmu. Tohto stretnutia sa zúčastnil aj bývalý prezident Andrej Kiska. Na dostupnom videu protestujúcim poďakoval, že prišli a povedal, že Levoča nepatrí extrémistom. 
O tom, že obyvatelia z osád boli na protest „pozvážaní” nie sú dostupné žiadne informácie. Samotní protestujúci však podobné obvinenia odmietli. „Ja tu nie som za žiadnu stranu, prišiel som podporiť skupinu ľudí, ktorí sa rozhodli protestovať proti fašizmu a proti ĽSNS, aby sa história neopakovala,” vyjadril sa jeden z nich.  Na videu z akcie jedna z protestujúcich nebola schopná jasne vysvetliť význam svojho transparentu, prečítať ho ale vedela. O iných prípadoch, kedy by protestujúci nevedeli transparent prečítať, nie sú dostupné informácie.  To, či dané transparenty boli vyrobené profesionálne taktiež nie je možné overiť. Zábery z protestu však ukazujú, že väčšina transparentov bola napísaná ručne. V niekoľkých prípadoch išlo o vytlačené transparenty, napríklad fotografie obetí holokaustu.  Marián Kotleba na žiadosť o vyjadrenie nereagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 25.02.2020
success
error