DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Už trikrát je drahšia diaľnica, ako bola pred 15 rokmi kilometer výstavby.

Danko a Truban v Sobotných dialógoch - 10.10.2019
Neoveriteľné

Verejne dostupné údaje neumožňujú zovšeobecnenie, aké v tvrdení použil Andrej Danko. Demagóg.SK ho oslovil so žiadosťou, aby poskytol zdroje pre svoje tvrdenia - nereagoval však. Keďže nie je zrejmé, z akých analýz či porovnania Andrej Danko vychádza, výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Podľa odhadov Európskej komisie z roku 2004 malo Slovensko v tom čase jedny z najdrahších diaľnic v Európskej únii. Kilometer diaľnic u nás stál 12,5 milióna eur - kilometer talianskych diaľnic stál 2,7 milióna eur.

Analýza INEKO z roku 2016 ukázala, že zmluvná cena za kilometer diaľnic sa pri rozostavaných úsekoch diaľnice D1 pohybovala od 8 do 38 miliónov eur. Skutočná cena sa pri úsekoch, pri ktorých ju už bolo možné vyčísliť, pohybovala od 8 po 13 miliónov eur.

Prehľad DenníkaN, ktorý čerpá dáta zo zmlúv, ukazuje ceny slovenských diaľnic od roku 2011 v rozpätí od 4,5 milióna eur (obchvat Žiaru nad Hronom v polovičnom profile) do takmer 60 miliónov eur (obchvat Žilina Strážov - Brodno).

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik v roku 2016 denníku Pravda uviedol, že nie je možné porovnávať cenu kilometra diaľnic na rôznych projektoch. Jednotlivé úseky majú totiž rôzne veľa mostov, tunelov, protipovodňových opatrení, protihlukových stien či rôzne inžinierske siete.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.10.2019
success
error