DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Geneticky modifikované Bt plodiny sú bezpečné na konzumáciu

redakcia Demagog.sk 11.02.2025 novinky

Portál Bádateľ zverejnil článok, ktorý prisudzuje syndróm priepustného čreva konzumácii Bt plodín. Bt plodiny obsahujú gény baktérie Bacillus thuringiensis (Bt), ktorá produkuje toxíny účinné len proti určitým druhom hmyzu, pre ľudí sú podľa dostupných štúdií bezpečné. Bádateľ navyše spája Bt plodiny s tráviacimi problémami a odvoláva sa na údajnú štúdiu Ipsos a MDVIP. V skutočnosti nešlo o štúdiu o syndróme priepustného čreva, ale o prieskum, ktorý zisťoval povedomie Američanov o zdraví tráviaceho systému.

Viacero príspevkov na Facebooku zdieľa článok portálu Bádateľ, ktorý tvrdí, že „geneticky modifikované potraviny sú zrejme hlavnou príčinou explózie syndrómu priepustného čreva“. Uvádza to na základe účinku Bt toxínu na hmyz, pri ktorých Bt-toxín narúša ich tráviaci trakt, a následne pokračuje, že rovnaký efekt má Bt-toxín aj na ľudí. Bádateľ dáva do kontextu Bt plodín tiež údajnú štúdiu o tráviacich ťažkostiach Američanov, ktorú mali uskutočniť MDVIP a Ipsos.

Článok, ktorý publikoval Bádateľ, ako svoj zdroj uvádza článok na webe Natural News, pričom ide o jeho preklad.

Bt plodiny sú pre ľudí neškodné

Bacillus thuringiensis (Bt) je baktéria známa svojimi schopnosťami ničiť škodlivý hmyz. Počas svojho vývoja vytvára špeciálne toxíny (Cry a Cyt), ktoré sú smrteľné pre konkrétne druhy hmyzu, no úplne neškodné pre ľudí, zvieratá a rastliny. Existuje mnoho kmeňov Bt, ktoré sú účinné proti rôznym skupinám hmyzu, ako sú blanokrídlovce, polokrídlovce a rovnokrídlovce. Neskôr boli objavené aj kmene pôsobiace na ďalšie druhy hmyzu, roztoče, nematódy a prvoky. Vďaka tomu sa Bt používa ako ekologický prostriedok na ochranu plodín.

Plodiny, ktoré obsahujú DNA baktérie Bt, sa nazývajú aj geneticky modifikované alebo transgénne plodiny. Rastliny vďaka tomu dokážu samostatne produkovať Bt proteíny (toxíny), ktoré sú taktiež účinné iba proti určitým druhom hmyzu. Tento toxín sa označuje ako rastlinou produkovaný ochranný prostriedok.

Podľa štúdie americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia sú toxíny Cry1Ab a Cry1F v Bt kukurici účinné pri kontrole určitých kukuričných škodcov, ako je európska vijačka kukuričná, juhozápadná vijačka kukuričná či kukuričný ušný červ. Používanie Bt kukurice podľa štúdie nie je len ekonomicky výhodné pre pestovateľov, ale zároveň predstavuje menšie riziko pre ľudí a životné prostredie v porovnaní s chemickými postrekmi.

V roku 1995 EPA schválila prvé Bt plodiny v Spojených štátoch, vrátane Bt kukurice, Bt bavlny či Bt zemiakov. Pred týmto rozhodnutím EPA dôkladne preskúmala všetky Bt produkty, konzultovala s odborníkmi, získala externé posudky a zohľadnila verejné pripomienky. Po takmer dvojročnom hodnotení dospela k záveru, že Bt plodiny nepredstavujú neprimerané riziko pre zdravie ani životné prostredie. V roku 1997 tvorila Bt kukurica 8 percent z celkového množstva vypestovanej kukurice v Spojených štátoch, kým v roku 2024 bol podiel Bt kukurice až 86 percent. V roku 2020 bolo celkovo až 92 percent kukurice vypestovanej v Spojených štátoch geneticky modifikovaná, kým podiel geneticky modifikovanej sóje predstavoval až 94 percent. 

Dostupné vedecké dôkazy preukazujú, že Bt plodiny sú bezpečné pre ľudí, nakoľko sa produkované proteíny v ľudskom tráviacom systéme rýchlo rozkladajú a nie sú toxické ani alergénne. Regulačné agentúry schválili potraviny a krmivá z Bt plodín ako rovnocenné s konvenčnými plodinami. Okrem toho, Bt plodiny pomáhajú znižovať používanie chemických pesticídov, čo môže mať pozitívny vplyv na zdravie ľudí aj životné prostredie.

Bádateľ zdieľa prieskum, nie štúdiu

MDVIP je americká spoločnosť, ktorá prevádzkuje sieť lekárov zameraných na preventívnu a personalizovanú primárnu starostlivosť. Na webovej stránke uvádzajú, že ich lekári majú na starosti menší počet pacientov (do 600) v porovnaní s bežnými lekármi, čo im má umožniť venovať viac času individuálnej starostlivosti o každého pacienta. Pacienti platia poplatky za tieto služby vo výške tisícok dolárov, v závislosti od lokality poskytovanej služby. Napríklad pre internistu Sam Setareh pôsobiaceho v Beverly Hills v Kalifornii je ročný poplatok 5 000 dolárov, za služby doktorky Williams pôsobiacej v Springfielde v štáte Tennessee je ročný poplatok 1 800 dolárov. 

Údajná štúdia spoločnosti MDVIP a Ipsos je v skutočnosti prieskum agentúry Ipsos pre MDVIP, ktorý pozostával z online rozhovorov 1 005 respondentov starších ako osemnásť rokov pochádzajúcich z kontinentálnych Spojených štátov amerických, Aljašky a Havaja. Prieskum bol zameraný na povedomie Američanov o črevnom mikrobióme a jeho vplyve na zdravie. Ukázal, že väčšina respondentov má len obmedzené znalosti v tejto oblasti a niektorí hľadajú riešenia svojich tráviacich problémov. Prieskum nebol zameraný na syndróm priepustného čreva ani o baktérii Bt.

Syndróm priepustného čreva bol v prieskume zmienený len v súvislosti s celkovým povedomím o zdraví tráviaceho systému, avšak nebol predmetom podrobného skúmania. Prieskum nezisťoval, koľko ľudí týmto syndrómom trpí, ani neposkytoval dáta o jeho výskyte v populácii. „Medzi 11 bežnými pojmami súvisiacimi s trávením a zdravím čriev sú Američania najviac oboznámení s pojmom „potravinová alergia“ (75 %). Najmenej známe sú im pojmy „syndróm deravého čreva“ (27 %) a „bakteriálne prerastanie tenkého čreva (SIBO)“ (25 %),“ uvádza prieskum. Prieskum navyše nemapoval stav v čase a preto na základe jeho výsledkov nemožno hovoriť o explózii tráviacich problémov.

Syndróm priepustného čreva nie je oficiálna diagnóza

Syndróm priepustného čreva je hypotetický stav, ktorý sa zakladá na koncepte zvýšenej črevnej priepustnosti. Všetky črevá sú do určitej miery priepustné, aby umožnili vstrebávanie vody a živín do krvného obehu, u niektorých ľudí však môže dôjsť k nadmernej priepustnosti, čo znamená, že črevná bariéra prepúšťa aj väčšie molekuly, vrátane potenciálne škodlivých látok. Tento jav sa často spája so zápalovými ochoreniami čriev, kde je priepustnosť považovaná skôr za symptóm než za príčinu ochorenia.

Teória syndrómu priepustného čreva naopak naznačuje, že zvýšená črevná priepustnosť môže byť nielen dôsledkom choroby, ale aj jej príčinou. Predpokladá sa, že toxíny prenikajúce z čriev do krvného obehu môžu vyvolávať zápalovú reakciu organizmu, ktorá môže prispievať k rôznym zdravotným problémom, vrátane metabolických porúch, artritídy či chronickej únavy. Zatiaľ však neexistujú dostatočné vedecké dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že priepustné črevo je samostatnou diagnózou alebo priamou príčinou týchto ochorení. Známe faktory, ktoré môžu narušiť črevnú bariéru, zahŕňajú chronické ochorenia, dlhodobé užívanie niektorých liekov, nadmernú konzumáciu alkoholu alebo vystavenie žiareniu. 

Záver

Na Facebooku sa šíri článok portálu Bádateľ, ktorý tvrdí, že „geneticky modifikované potraviny sú zrejme hlavnou príčinou explózie syndrómu priepustného čreva“. Opisuje pritom údajnú štúdiu, ktorá má preukazovať rastúci trend tráviacich ťažkostí u Američanov. V skutočnosti sú GMO plodiny obsahujúce DNA baktérie Bacillus thuringiensis (Bt) bezpečné pre ľudí. Bt toxíny sú škodlivé len pre špecifické druhy hmyzu. Bádateľ navyše zdieľa prieskum o povedomí o tráviacich problémoch, nie vedeckú štúdiu, ktorá by preukazovala stúpajúci trend tráviacich ťažkostí. Syndróm priepustného čreva navyše nie je oficiálna diagnóza. Tieto príspevky preto v spolupráci s Metou označujeme za nepravdivé.


 

success
error