DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Nakoniec bola priamo v parlamente, to bolo pozmenené ten pôvodný návrh (zákona o využití dát mobilných operátorov, pozn.).

Krajniak, Sulík a Mikulec na TA3 - 23.04.2020
Pravda

  1. marca parlament schválil tzv. lex korona, ktorý o.i. dáva štátu možnosť zbierať od mobilných operátorov údaje o občanoch bez súhlasu súdu.  
Podľa tohto zákona bude môcť Úrad verejného zdravotníctva spracovať v anonymnej forme údaje o telekomunikácii, aby na základe nich vedel vytvárať štatistické modely vývoja pandémie.  Úrad však bude môcť zbierať dáta aj neanonymne, a to „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia (úradu)” - a len v tomto rozsahu.  Predpokladá sa, že má ísť o ľudí, ktorí sú pozitívne testovaných na koronavírus a ľudí, ktorí s nimi prišli do kontaktu.   Pôvodný návrh zákona dával štátu možnosť sledovať tzv. metadáta používateľov - t.j. informácie, kto s kým kedy telefonoval resp. posielal si správy. Táto formulácia však pri schvaľovaní zo znenia vypadla.  Tvrdenie Richarda Sulíka preto hodnotíme ako pravdivé.

Dátum zverejnenia analýzy: 23.04.2020
success
error