DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

A prečo nám tu chýbajú zdravotníci? Lebo táto vláda ako jediná vláda v celej V4 nenavýšila výplaty zdravotným pracovníkom ani o jeden jediný cent, máte tu takú krajinu, ako je napr. Maďarsko, kde boli ich výplaty navyšované niekoľkokrát od januára ich čaká ďalších 20 % na navýšenie a táto vláda skrátka ani jeden jediný cent.

Bittó Cigániková, Leščáková, Kaliňák a Šutaj Eštok v RTVS - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Výrok hodnotíme ako zavádzanie, keďže Erik Kaliňák preháňa fakt, že zdravotníci nedostali dostatočne navýšené platy, a tiež vysvetľuje odchody zdravotníkov len ich nízkymi platmi.

Je pravda, že Slovensko má najnižšie platy zdravotníkov spomedzi krajín V4. Pre pandémiu nedošlo ani k plánovanému zvýšeniu pre sestry na 110 % pôvodnej mzdy, ktorú mala vláda Igora Matoviča naplánovanú na rok 2020. Ostatné krajiny mzdy zvýšili, v susednom Maďarsku naozaj počas pandémie došlo k niekoľkým navýšeniam vďaka reforme. Od januára 2022 si majú zdravotné sestry podľa Orbána prilepšiť o 21 %. V Českej republike sa platy zvyšujú o 6 % a časť poľských lekárov si polepší o 19 % a zdravotné sestry až o 35 %. Rozpočet na rok 2022 ráta s vyčlenením 91 miliónov na platy zdravotníkov, čo znamená podľa slov Igora Matoviča nárast o 3,6 %.  Jedná sa o valorizáciu platov na základe mzdového automatu v zdravotníctve. Neplatí teda tvrdenie, že platy nerástli ani o jediný cent, nenarástli však k pomere voči priemernej mzde v hospodárstve.

O výraznejšom zvyšovaní platov na úroveň, ktorá by bola konkurencieschopná v rámci Európy alebo V4, slovenský rezort zdravotníctva v roku 2022 podľa slov ministra rokuje. Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej patria nízke platy medzi dôvody, kvôli ktorým sestry odchádzajú zo Slovenska. Častými sú však aj nevyhovujúce pracovné podmienky, permanentné preťažovanie, ale aj vysoký vek. Náročná druhá vlna covidu na Slovensku a celkový stav zdravotníctva sú tak tiež dôležitým faktorom, ktoré treba okrem platov brať do úvahy pri vysvetlení, prečo zdravotníci chýbajú.

Oprava z 16. 12. 2021:

Tento výrok sme pôvodne hodnotili ako pravdivý, súčasť výroku o počtoch umelých ventilácii. Po upozornení Jany Bittó Cigánikovej zo 16. decembra 2021 sme prehodnotili toto hodnotenie a vyčlenili výrok Erika Kaliňáka na samostatnú analýzu a hodnotenie.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.12.2021
success
error