DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Vladimír Lengvarský

nominant OĽaNO

Čo sa týka počtu zaočkovaných, tak si zoberme situáciu v iných krajinách. Británia, Portugalsko, ktoré v podstate rušia všetky protipandemické opatrenia vzhľadom k tomu, že v podstate to šírenie vírusu tam prestalo.

Minister zdravotníctva Lengvarský na TA3 - 24.10.2021
Nepravda

Vďaka vysokej miere zaočkovanosti pristúpili obe krajiny k uvoľňovaniu opatrení. Tvrdenie, že „šírenie vírusu tam v podstate prestalo“, však nesedí - špeciálne v Británii evidovali aj v septembri vysoké 7-dňové prírastky. Krajina tiež počíta s opätovným sprísňovaním pravidiel. Tvrdenie Vladimíra Lengvarského preto hodnotíme ako nepravdivé.  Veľká Británia  Veľká Británia začala s veľkým uvoľňovaním opatrení od tzv. Freedom Day 19. júla 2021. 7-dňový priemer prírastkov bol vtedy na úrovni 46 460 prípadov za deň – najviac od začiatku roka 2021.  Čísla nakazených chvíľu klesali, no o dva týždne začali znova mierne stúpať.  S menšími výkyvmi sa doteraz držia na týždennom priemere okolo 34 000 za deň. Napríklad, 27. septembra v Británii pribudlo 37 960 nakazených. V čase uvoľnenia reštrikcií bolo kompletne zaočkovaných 53,14 % Britov. Dnes je v Británii plne zaočkovaných 65,59 % obyvateľstva a aspoň prvú dávku má 71 %.

  1. septembra vydal britský kabinet dva plány pre Anglicko, ktoré má momentálne najvoľnejšie opatrenia
Plán A počíta v nasledujúcich mesiacoch s rovnakými opatreniami, avšak s ponúkaním tretej dávky vakcíny. Plán B je radikálnejší, vláda chce k nemu pristúpiť až pri zhoršení situácie.  Vo zvyšných britských krajinách sú opatrenia už teraz prísnejšie, vrátane povinných rúšok, zatvorených nočných klubov, či kapacitných obmedzení. Portugalsko  Portugalsko patrí medzi najviac plne zaočkované krajiny na svete – obe dávky už dostalo 85 % obyvateľstva. Denné počty nakazených začali po prudšom náraste začiatkom leta klesať.  Za 27. september v krajine pribudlo len 693 prípadov, najmenej od začiatku júna. Portugalská vláda avizovala ďalšie uvoľňovanie opatrení od 1. októbra. Rušia sa aktuálne opatrenia ako napr. kapacitné obmedzenia, no od účastníkov sa budú vyžadovať negatívne testy alebo očkovacie preukazy. Premiér krajiny však vyzýva ľudí, aby „nezabúdali, že pandémia ešte nie je na konci.“

Dátum zverejnenia analýzy: 12.10.2021
success
error