DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Ja som sa veľakrát vyjadril aj aj som išiel do súbojov, do konfliktov kvôli tomu, že poďme tie prevádzky otvoriť.

Ekonomika: Sulík a Kamenický na JOJke - 26.04.2021
Pravda

Richard Sulík viackrát navrhoval otváranie prevádzok a dostal sa tým do konfliktu s premiérom Matovičom. Jeho tvrdenie hodnotíme ako pravdivé.  V polovici marca 2020 úrady na Slovensku prvýkrát zatvorili prevádzky. Pár týždňov po prijatých opatreniach podpredseda vlády Richard Sulík vyjadril podporu postupnému otváraniu s výnimkou obchodných centier. Argumentoval, že by to bol „solídny krok vpred“.

  1. októbra začala vláda kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii opäť sprísňovať opatrenia. Štát uzatvoril prevádzky so službami ako fitnesscentrá, wellness zariadenia či kúpaliská. Reštaurácie mohli podávať len jedlo zabalené so sebou.
Sulík 11. novembra napísal, že „gastro, šport, kultúra, fitnesscentrá... sú dnes zdevastované a zažívajú historický kolaps. Krajina ich potrebuje, mali by sme si ich chovať ako v bavlnke, aby sa z toho čím skôr vymotali. Čo však dostali? Majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá.” Na tlačovke 10. decembra uviedol, že „systematicky likvidujeme celý gastro segment.”  V čase, keď bol Richard Sulík odcestovaný v Dubaji, sa dostal do konfliktu s Igorom Matovičom, ktorý jeho prístup kritizoval s tým. Podľa vtedajšieho premiéra „Richard spod slnečníka odkázal (úmyselne ignorujúc cieľ 500 pri 7-dňovom kĺzavom mediane), že by sme všetko mali otvoriť a zároveň písal, že máme počúvať vedcov a odborníkov.“  Zároveň uviedol, že odborníci odporúčajú otváranie v lepších okresoch vtedy keď sa zlepší celková situácia na Slovensku. Matovič zároveň Sulíka vyzval, aby navrhol a odprezentoval vlastný plán. Strana SaS tak 23. novembra predstavila vlastný proti pandemický plán  „Semafor zdravia”. Plán zohľadnil situáciu v regiónoch a predstavil lokálne riešené opatrenia. Sulík k nemu dodal, že ide o „plán ako bojovať s koronou a nezadusiť ekonomiku.” Vtedajší premiér Igor Matovič tento návrh kritizoval. Uviedol, že Sulík „mal jedinú úlohu, predstaviť plán, alternatívu voči komunitnému testovaniu … On túto úlohu odignoroval, odkopíroval si niečo z čiech, niečo z ministerstva zdravotníctva, spravil kompilát a teraz povie že máme plán. Figu borovú máme plán.”

Dátum zverejnenia analýzy: 26.04.2021
success
error