DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Žiga

Hlas

Vy ste zmenili parametre, ale nezmenili ste spôsob doručovania tých peňazí k tým ľuďom, tzn. obávame sa, že to bude takisto komplikované.

Ekonomika a testovanie: Heger a Žiga na Markíze - 06.11.2020
Pravda

Aj po zmenách v programe prvej pomoci a jeho navýšení zostáva spôsob žiadania o peniaze až na drobné zmeny v zásade rovnaký. Mnohí podnikatelia ho kritizovali už v prvej vlne ako administratívne náročný. Tvrdenie Petra Žigu pre hodnotíme ako ešte pravdivé.    Prvá pomoc  

  1. marca koalícia predstavila sedem opatrení, ktorými chcela pomôcť podnikateľom a firmám zasiahnutým koronavírusom. 
  Okrem iného, štát poskytol príspevky zamestnancom a živnostníkom podľa výšky prepadu ich tržieb resp. tržieb firmy. Pri poklese tržieb o 20 percent bol príspevok vo výške 180 eur, pri poklese o 40 percent to bolo 300 eur, pri poklese 60 percent 420 eur, pri poklese o 80 percent 540 eur.    Ak zamestnávateľovi klesli tržby o viac ako 40 percent, mohol si odložiť odvody. Za zamestnancov v karanténe, ktorí čerpajú OČR alebo sú PN, štát zaplatil 55 z ich hrubej mzdy.  Podľa prieskumu z mája 2020 bolo mnohí podnikatelia nespokojní s pomocou od štátu. 40 percent podnikateľov s problémami uviedlo, že nespĺňajú podmienky podpory. Asi tretina uviedla, že žiadosti o štátnu pomoc sú administratívne náročné a berúc do úvahy výšku podpory a možné sankcie, žiadať sa im neoplatilo.  Z údajov, ktoré portálu Demagóg.SK poskytol rezort práce, vyplýva, že štát vyplatil v rámci tzv. prvej pomoci podnikateľom, firmám a zamestnancom k 23. októbru 634 miliónov eur. Ďalších takmer 215 miliónov eur vyplatili úrady na tzv. pandemickej OČR a PN-ke.  Prvá pomoc plus V novom balíku vláda navýšila zdroje o polovicu na 200 miliónov mesačne. Pomoc už dostanú aj ľudia so súbehom príjmov - teda mnohí umelci či športovci. Vláda zvýšila príspevky závisiace od poklesu tržieb aj kompenzácie za čas, keď zamestnanec nemohol pracovať.  Spôsob žiadania o príspevky - a teda spôsob doručovania peňazí - zostal v zásade rovnaký: cez dohody so štátom a následné posielanie výkazov. Tí, ktorí pomoc čerpali v prvej vlne, podpíšu so štátom dodatky z pôvodnej zmluve. V drobnostiach sa však spôsob podpory zmenil.  „Doteraz mohol zamestnávateľ posielať žiadosti na úrady práce e-mailom. Po novom žiadosti a výkazy za október a ďalšie mesiace zamestnávateľ alebo SZČO, ktorá je zamestnávateľom, posiela cez portál Slovensko.sk v zastúpení právnickej osoby, v mene ktorej žiada,” uvádza DenníkN.  Úrady tiež nebudú skúmať, či o pomoc žiada tzv. podnik v ťažkostiach.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.11.2020
success
error