DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Žiga

Hlas

A teraz týmto prvá pomoc plus, ktorý ste predstavili tento týždeň, ...konečne ste si všimli... že existujú športovci, že existuje kultúra, že existujú aj iné zamestnania, ktoré na, ktoré ste v prvej vlne nemysleli, takže títo už sú tam.

Ekonomika a testovanie: Heger a Žiga na Markíze - 06.11.2020
Pravda

Vláda 14. októbra predstavila nový balík sociálno-ekonomických opatrení Prvá pomoc plus”. Nadväzuje ním na balík Prvá pomoc” z jari. Aktuálne opatrenia riešia mnohé z problémov, pre ktoré na štátnu pomoc v prvej vlne pandémie nedosiahli mnohí športovci či pracovníci v kultúrnom priemysle. Tvrdenie Petra Žigu preto v duchu povedaného hodnotíme ako ešte pravdivé.    Prvá pomoc

  1. marca koalícia predstavila sedem opatrení, ktorými chcela pomôcť podnikateľom a firmám zasiahnutým koronavírusom. 
  Okrem iného, štát poskytol príspevky zamestnancom a živnostníkom podľa výšky prepadu ich tržieb resp. tržieb firmy. Pri poklese tržieb o 20 percent bol príspevok vo výške 180 eur, pri poklese o 40 percent to bolo 300 eur, pri poklese 60 percent 420 eur, pri poklese o 80 percent 540 eur.  Ak zamestnávateľovi klesli tržby o viac ako 40 percent, mohol si odložiť odvody. Za zamestnancov v karanténe, ktorí čerpajú OČR alebo sú PN, štát zaplatil 55 z ich hrubej mzdy.  Z údajov, ktoré portálu Demagóg.SK poskytol rezort práce, vyplýva, že štát vyplatil v rámci tzv. prvej pomoci podnikateľom, firmám a zamestnancom k 23. októbru 634 miliónov eur. Ďalších takmer 215 miliónov eur vyplatili úrady na tzv. pandemickej OČR a PN-ke.  Napriek tomu mnohí umelci či športovci cez sito tejto pomoci prepadli a nedosiahli na ňu, alebo ju nedostali (včas). Prvá pomoc plus V novom balíku vláda navýšila zdroje o polovicu na 200 miliónov mesačne. Pomoc už dostanú aj ľudia so súbehom príjmov - teda mnohí umelci či športovci.  „Ľudia, ktorí sú SZČO, zároveň mali iné príjmy a vykážu 80-percentný pokles príjmov, budú môcť žiadať 810 eur,” uvádza DenníkN.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.11.2020
success
error